НАЧАЛО » българия

Иван Иванов: Крайно време е истерията да бъде прекратена. Сделката с ЧЕЗ няма да е причина за повишаване на цената на тока

fb
3E news
fb
11-03-2018 03:24:00
fb

Сделката за ЧЕЗ по никакъв начин няма да е причина за повишаване на цената на тока. Това заяви за пореден път, сега и в предаването „Неделя 150“ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Председателят на енергийния регулатор през изминалите дни на няколко пъти обясни, че цената на тока се определя по утвърдена методика, както и факта, че не може да проверява дружество, което е в процес на придобиване на акции и все още не е носител на лиценз.

„Сключването на такава сделка, независимо кой е купувачът, по никакъв начин не влия върху цената на електроенергията“, каза Иванов, като ясно обясни, че самата цена на електроенергията се определя по утвърдена методика.

„Тя се определя по ясна методика. В случая няма никакъв ценообразуващ елемент, свързан с прехвърляне на акции… В ценообразуващите елементи ние по никакъв начин няма да включим нито обслужването на кредита на привлечения капитал, нито плащането на лихвите по него. Това е работа на съответния собственик. Няма никакви основания и притеснения за повишаване на цените. Крайно време е тази истерия да бъде прекратена“.

Прехвърляне на акции от ЧЕЗ към „Инерком“ не може да бъде проверявано от Комисията за енергийно и водно регулиране преди финализирането на сделката, каза още Иванов. Контролът преди сключване на сделката трябва да се осъществи по параметри, които не са в правомощията на КЕРВ, добави той.

Иванов обясни с какви възможности разполага регулаторът.

„Ние се произнасяме в два изрично разписани случая. Когато се извършва разпореждане с имущество, с което се осъществява лицензионна дейност на едно енергийно дружество. Няма подобна хипотеза, защото имуществото на лицензираните дружества ЧЕЗ „Електро“ – България и ЧЕЗ „Разпределение“ - България остава в цялост. Вторият случай, в който може да се произнесем, е когато се извършват други сделки – те са изрично изброени, 4 на брой, в чл. 92 от Наредбата, но само в случаи, когато сделката се осъществява от лицензиант, а лицензиантите са ЧЕЗ „Електро“ и ЧЕЗ „Разпределение“. При това, за да се произнесе Комисията, трябва да постъпи, съгласно процедурата, заявление от тези дружества и ние в едномесечен срок се произнасяме. Няма съмнение, че ако след финализиране на сделката в един бъдещ момент подобно заявление постъпи в КЕВР, ние ще се произнесем, за да защитим обществения интерес“.

Според Иванов КЕВР се включва в този скандал по две причини – поради непознаване на закона или търсене на необходимия грешник. Той е категоричен, че регулаторът си изпълнява стриктно задълженията. В подкрепа на твърдението си той посочи: „В последните 3 години около 13 млн. лв. са санкциите, които КЕРВ е наложила на трите разпределителни дружества“.

Относно промените в Закона за енергетиката, подготвени от Обединените патриоти за разширяване на правомощията на КЕВР, Иванов коментира, че само един текст не е достатъчен и не го прави работещ.

„Приемането само на този текст не го прави работещ. Към него трябва задължително да има текстове, които да разпишат критериите, по които ние се произнасяме, рамката на нашето произнасяне, за да не бъде то субективно. Трябва да се разпише много ясно какви са задълженията на другите служби. За да може ние да бъдем финално произнасящата се институция преди подписване на сделката, трябва да разполагаме с информация от всички служби, които могат да бъдат полезни за изясняване на ситуацията. Само в този текст – това е преяждане с власт на регулатора. Аз искам да пазя авторитета му във функциите, които са му зададени по закон“.

Междувременно експерти коментираха, че така представените промени през изминалата седмица в рамките на дискусия изискват изменения в поне още три закона, а засега няма данни те да са инициирани.

 

КЕВР
сделка за активите на ЧЕЗ в България
Иван Иванов
цена на тока
Закон за енергетиката
По статията работи:

Маринела Арабаджиева