Иван Иванов: КЕВР стриктно спазва сроковете за публикуване на ценовите заявления на дружествата

Докладът за лицензията на ЧЕЗ Електро ще бъде готов до месец

До един месец ще е готов докладът по отношение на лицензията на ЧЕЗ Електро. Това съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов. По думите му работната група, която проверява обстоятелствата около процедурата за отнемане на лицензията на ЧЕЗ Електро вече е готова. Предстои изготвяне на доклад от работна група и съответно преминаване през обществено обсъждане. През следващата седмица предстои да бъде извършена проверка на инвестиционната програма на дружествата. Председателят на КЕВР в допълнение отхвърли твърденията както за задържане на цената на електроенергията.
.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) стриктно спазва сроковете, които касаят публикуването на заявленията на енергийните дружества. Това заяви председателят на енергийния регулатор Иван Иванов на специално свикана пресконференция, на която бяха разяснени правилата, към които се придържа регулатора. Иванов обясни, че всички енергийни дружества подават заявления до 31 март, след което експерти на комисията  в рамките на   7 дни се проверява пълнотата на подадените заявления  и ако има липсващи документи, чрез обратна връзка се изискват, като се дават нови 7 дни на тези дружества, които трябва да си докомплектоват документацията.

Едновременно с това от дружествата се изисква да представят освен пълната версия на заявлението за цени, по които работят експертите от комисията и неповерителна версия, която се публикува на интернет страницата на КЕВР, каза Иванов. Той уточни, че при проследяване на тези срокове се получава, че до края на деня на 16 април те са длъжни да предоставят тези документи и на 17 април е датата, на която ще бъдат публикувани ценовите заявления на дружествата.

Освен заявленията КЕВР в таблица е публикува финалните ценови заявления на отделните дружества – производителите за цена на електроенергия, разпределителните – за цени за пренос и достъп и снабдителните – за цените за снабдяване с електрическа енергия.

„Това е първият мой коментар, защото беше обсъждано и манипулативно бе заявено, че КЕВР крие заявлението за цени на едно от дружествата“, каза председателят на регулатора, като категорично заяви, че прилагането на  изискванията за всички са еднакви.

По отношение на писмото до лидерът на БСП Корнелия Нинова, Иванов каза, че това, което е подадено „напълно съответства на това, което е поискано в писмото“ и касае само едно дружество - поскъпването на цената за битовите потребители за ЧЕЗ Електро и ЧЕЗ Разпределение. „В моя таблица са дадени цените на ЧЕЗ Електро за битовите потребители и понеже битовите потребители имат възможност да разполагат със средства за техническо измерване, т.е. Електромер с две скали, или с една скала в самото заявление са показани двете опции. По същия начин е и за ЧЕЗ Разпределение е посочена цена за достъп и цена за пренос“. В отговор на риторичен въпрос за предоставената информация на Корнелия Нинова, председателят на КЕВР се позова на текстове от конституцията и от Правилника за дейността на Народното събрание.

В допълнение Иван Иванов коментира, че чрез публикации в български вестници с използване на направените предложения на две дружества е направено манипулативно внушение, че това ще бъде повишението на цената на електроенергията за българските потребители. „По същество аз разглеждам тези повтарящи се внушения като форма на натиск върху независимата КЕВР“, каза Иван Иванов. Той повтори, че като единствен независим орган, който се произнася за цената на електроенергията в България е именно КЕВР и „всякакви коментари от лица, организации и партии, извън комисията не могат да бъдат считани за достоверни“.

В допълнение Иванов потвърди участието на регулатора  на следващото заседание на временната комисия за ЧЕЗ, където включително ще бъдат дадени и разяснения по отношение на процедурата за отнемане на лицензията на ЧЕЗ Електро. Припомняме, че лицензията на дружеството бе подложена на преразглеждне през 2014 г., когато имаше бум на ВЕИ и НЕК не можеше да се разплаща с електроразпределителните дружества за зелената енергия.

В отговор на въпрос за бъдещото участие на ТЕЦ „Варна“ на електроенергийния пазар, председателят на КЕВР посъветва да се изчака публикуването на заявлението на дружеството.


Иван Иванов отказа да коментира каквито и да са въпроси по отношение на увеличението на цените на електроенергията. В същото време, отговор на въпрос на каква база заявява, че няма да има чувствително увеличение, даде за пример последните години, в които енергийните дружества са искали скок от 20 до 52 %, но КЕВР не е допуснала повече от 1,5%. „Политиката, която води КЕВР е консервативна“, каза Иван Иванов. „По веригата от производителя до потребителя, комисията отчита само необходимите разходи. Това ми дава основание, да заявя, че българските  граждани  и бизнеса трябва да са спокойни“, каза Иванов. Той отхвърли и твърденията за изкуствено задържане на цената на тока.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари