Иван Иванов: Държавната енергетика може да се съобрази с исканията на бизнеса за 12 часови пакети

Държавната енергетика може да се съобрази с препоръката и настояването на участниците в днешната среща при министър-председателя  и да предлага  12-часови дневни и нощни пакети, вместо досегашните 24-часови. Това коментира пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов в рамките на представянето на платформата на БНЕБ „пазар в рамките на деня“. Предложението беше огласено днес от председателя на комисията по енергетика Делян Добрев на среща при премиера и в отговор на исканията на работодателските организации.

Предполага се, че по този начин  фирмите, които имат нужда от нощна енергия ще могат да  да си купуват само нощна енергия и обратното. Това, както обясни Иванов не засяга производството от   АЕЦ „Козлодуй“, тъй като е производител на базова енергия.  „Но разбира се, ТЕЦ „Марица Изток 2“ и НЕК могат да предлагат такива пакет“, каза той.

Припомняме, че на пазара и сега има излишъци, но практически клиенти няма. Така че въпросът е как точно ще се регулират тези пакети и дали пък няма да има играчи на пазара, които да повдигнат питането за толериране на едни или други играчи. Така както малките играчи вече повдигат въпроси за недостъпността си до борсата поради правила, които енергийният регулатор все още не е променил. Разбира се, това предстои и все още е хипотеза

В коментар на предложението ЕРП-та да купуват технологичните разходи през борсата, Иван Иванов обясни, че „това е именно в правомощията на КЕВР, ако бъде направена съответната промяна в Закона за енергетиката, съгласно която да се даде тази възможност, а не КЕВР да установява фиксирана цена за изкупуване на технологичните загуби“.

„Това дава възможност самите ЕРП-та да преценяват кога и в какъв обем да купуват технологични загуби и по този начин може би ще бъдат елиминирани съмненията , че се вземат по-големи количества електроенергия за технологични загуби от реално необходимите. Което също изсветлява и тази дейност в българската енергетика“, обясни Иван Иванов.

В отговор на въпрос дали новата платформа на БНЕБ „пазар в рамките на деня“ ще спре спекулациите по отношение на пазара на електроенергия и съответно на ценовите нива, Иван Иванов изрази очакване, че „след съответна  промяна в закона за енергетиката, който изисква количествата от ВЕИ централи да бъдат изцяло изкупувани след промяната, най-вече вятърните централи ще могат да предлагат своята продукция именно на платформата в рамките на деня. Заедно с това потребители от бизнеса, които имат моментно, в рамките на деня изисквания за по-високи количества ще могат да купуват от тази платформа. Същественото е, че по такъв начин изцяло се композират трите платформи на  БНЕБ и това е сериозна стъпка към по-нататъшната  либерализация на пазара на електроенергия у нас“.

По думите на председателя на КЕВР промените, които предстоят са малко сгъстени във времето, но това се налага и е предизвикано, заради забавянето от почти една година в резултат на политическите процеси (изборите м.г.).

„Законовите промени трябва да се случат. Част от тях са в портала за обществени консултации на Министерство на енергетиката. Те са свързани с дейността на КЕВР съгласно регламента за  REMIT, който ще даде възможност комисията да получи правомощия да разследва и съответно да налага санкции на БНЕБ при търговия на едро с електрическа енергия. Що се касае относно обвинения към търговците за отношенията им с крайните потребители, това вече е задача, която трябва да реши КЗК, която, както знаете се е самосезирала и започва проучване на пазара на електроенергия у нас“ допълни още Иван Иванов.

В допълнение той изрази очакване, че по-големите количества електроенергия, които ще излязат на свободния пазар ще направят борсата по-ликвидна, а цените по-конкурентни.

В коментар на въпрос за разтрогване на договорите с американските централи и опасността от високи неустойки за българските потребители, Иванов обясни, че ще се разчита на диалог с Европейската комисия.

„По начало ще се водят преговори с двете централи и тогава ще се знаят параметрите. Би било спекулация да се говори за някакви милиони. Когато се прекратят договорите, тогава ще се изясни, не може да се каже така сега. Това са въпроси, които основно Министерство на финансите ще решава“, заяви още той.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари