НАЧАЛО » българия

Иван Иванов даде сигнал, че отлагане на ценовото решение за тока няма да има

Управляващите нарочиха 2015 г. като реформаторска за енергетиката

fb
3E news
fb
11-06-2015 03:54:00
fb

 

След като има уверението, че в началото на следващата седмица ще бъдат готови двете наредби, необходими на регулатора, за да отрази за енергоемките производства намаление на добавката за "задължение към обществото" в съответствие с европейското законодателство, то на 30 юни регулаторът ще съумее да обяви новите цени на електрическата енергия за новия регулаторен период. Това ще приближи българската енергетика към либерализирания пазар, който все още е далеч от това, което ние смятаме, че трябва да бъде в страна-членка на ЕС. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на Третата годишна конференция "Индустрия, енергетика и околна среда 2015".

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев също препоръча да не се отлага въвеждането на новите цени на тока. Той отхвърли прогнозите, че от следващия месец токът за бизнеса ще поскъпне с 20 процента и прогнозира, че скокът на цената на тока за индустрията ще е под 2 процента. Още в понеделник Министерството на енергетиката ще приеме наредба, съгласно която индустрията и предприятията в определени сектори ще бъдат облекчени с 85 процента от зелената компонента в цената на тока, обяви Добрев. 

2015 година трябва да бъде година на реформа в българската енергетика и съм доволен, че това се разбира от председателя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев и от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, допълни още председателят на КЕВР. По думите му първата стъпка в тази посока вече е направена с решението за промяна в закона от 6 март и с наредбите като подзаконова база енергийното министерство осъществява втората стъпка.

С ценовия модел регулаторът от своя страна прави своята стъпка, обяви той. Ценовият модел, по който ние организираме цените на електроенергията за следващия регулаторен период, почива върху принципи, справедливост и реформаторски дух и регулаторът няма да се огъне под натиск, който не почива върху идеята за спасяване на българската енергетика и определението за справедливост за българското общество, заяви председателят на КЕВР. 

 

Той призова за непрекъснато внедряване на мерки за повишаване на енергийната ефективност. Електроенергията като краен продукт не трябва да бъде разпилявана на ниска цена, а трябва енергийната ефективност да маркира пътя на българската индустрия в бъдеще, обобщи Иван Иванов. 

Целта на правителството и екипа на Министерството на енергетиката е да осигурим условия за прозрачна и ефективна  работа на българската енергетика в защита на интересите на цялото общество, каза заместник-министърът на енергетиката Николай Николов при откриването на конференцията. Той посочи, че  мерките за ограничаване на задължителното изкупуване на енергия  от ВЕИ и високоефективно производство ще има положителен ефект  върху Националната електрическа компания /НЕК/, която досега е  трупала по 230 млн. лв. годишни загуби само от задължението си  да изкупува електроенергията от високоефективно комбинирано  производство. По думите му приходите от търговията с въглеродни  квоти ще се използват за попълване на този тарифен дефицит в НЕК. 

 

 

 

КЕВР
Иван Иванов
Делян Добрев
ценови модел в енергетиката
Закон за енергетиката
цени на електроенергията
По статията работи:

Маринела Арабаджиева