НАЧАЛО » българия

Иван Иванов: Със стартирането на енергийната борса КЕВР ще регулира само мрежови услуги

Въпросът е ще бъде ли ефективен за българските условия моделът на борсово определяне на цената тока, след като дългосрочните договори продължават да изкривяват пазара

fb
3E news
fb
14-04-2015 11:46:00
fb

Всички предприятия да предоставят енергията си на борсата и там тя да се облага с добавка „задължение към обществото“. Това е моделът, по който работят енергийните борси, коментира председателят на Комисята за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти. От думите му стана ясно, че най-вероятно този модел ще бъде предложен за обсъждане у нас. Едва след това, по думите му, ще може да се мисли за регионална борса, тоест за присъединяване към някоя от съществуващите енергийни борси в Гърция или Румъния.

Надявам се поне частично да наваксаме закъснението, заяви председателят на КЕВР. Той отказа да коментира подадените заявления на енергийните дружества за цени на електроенергията през новия регулаторен период от 1 юли.

„Няма да отговоря, не е подходящо да коментирам подадените заявления“, каза Иванов, като уточни, че му предстои среща с двата отдела за ценообразуване към КЕВР. „Ще проследя изцяло ценообразуването за дружествата, към които КЕВР има отношение“, обеща той.

Иванов припомни, че преди празниците регулаторната комисия е проверила какви средства се дават за „Контур Глобал Марица Изток 3“ и „Ей И Ес ТЕЦ Гълъбово“ (Марица Изток 1).

За регулаторния период юли 2015 – юли 2016 г. при „Контур Глобал Марица Изток 3“ икономията е 49 млн. лв., а от „Ей И Ес ТЕЦ Гълъбово“ 48 млн. лв. Това означава, че от влизането в сила на принципното споразумение с НЕКза двете централи се спестяват близо 100 млн. лв.“, припомни Иванов. „За 10-те години до изтичането на договора това са 964 млн.лв. или близо 1 милиард, защото имаше всевъзможни спекулации. Цените ще влязат в сила от 1 юли 2015 г.“, беше категоричен той. По думите му това ще се отрази положително върху текущия дефицит на НЕК.

Това, което търсим като стъпки, е намаляване на дефицита на НЕК“, каза Иванов и припомни, че през миналата година той е бил в размер от 644 млн. лв. Целта е сега този дефицит да бъде сведен до нула или до поносими стойности.

Според председателя на КЕВР осъществяването на намерението ще даде възможности за преминаване към следващите две стъпки. Първо за промяна на правилата за търговия с електрическа енергия, приети миналата година, тъй като „те изкривяват пазара“. Второ – избор на модел за енергийна борса, каза Иванов, като изрази надеждата си тя да стартира до края на тази или началото на следващата година.

Със стартирането на борсата Комисията за енергийно и водно регулиране вече няма да се занимава с формирането на цените на енергията, тъй като това ще става на пазарен принцип на борсата. КЕВР  и тя ще определя само тарифите на мрежовите услуги, така както по думите на Иван Иванов работят регулаторите в другите страни.

Добрата новина за предстоящото освобождаване на електроенергийния пазар обаче поражда и някои въпроси. Единият е как ще се търгува токът от ТЕЦ-овете Марица изток 1 и Марица изток 3. Факт е, че още 10 години ще важат договорите за задължително изкупуване на електричеството от двете централи от държавната НЕК. Тоест така наречените американски централи едва ли ще излязат директно на борсата.Подобен е случаят с договорите за задължително изкупуване на зелената еленергия, голяма част от които бяха сключени за период от 25 години.

Означава ли това, че НЕК, който при либерализиран пазар губи позицията си на обществен доставчик, ще продължи да участва във веригата на доставките на електроенергия и под каква форма. И най-важното - как ще се  формират цените на тази електроенергия, след като ДКЕВР няма да изпълнява функцията на регулатор на цената на енергията?

Кой ще купува този скъп ток, ако не се формира микс, който да усреднява цените? И няма ли НЕК да затъне още по-дълбоко? Другият вариант е тежестта на високите цени да се прехвърли на потребителите в страната.

Тези проблеми повдигат въпроса ефективен ли ще е за българските условия предвиденият модел с директно предлагане на тока на енергийната борса, след като дългосрочните договори продължават да изкривяват пазара. Известно е, че има идея НЕК да бъде разделена на две компании – едната да е търговец на електроенергия, а другата да обедини производствените предприятия - основно ВЕЦ. Тази идея отдавна битува в публичното пространство, но без да е изчистена достатъчно добре. И какво всъщност ще реши тя?

Очевидно на този етап новият състав на КЕВР не е готов да отговори на тези въпроси, очаква се да ги чуем в следващите месеци.

КЕВР
Иван Иванов
НЕК „Контур Глобал Марица изток 3“ и „Ей И Ес 3С Марица изток 1“
енергийна борса
По статията работи:

Маринела Арабаджиева