НАЧАЛО » българия

Иван Иванов: Няма икономическа логика в намаляването на цената на електроенергията

fb
3E news
fb
02-04-2015 04:13:00
fb

Това, което беше направено през последната година и половина показа, че няма икономическа логика в намаляването на цената на електроенергията. Това каза председателят на КЕВР, след избирането си, пред журналисти в Народното събрание.

Моята първа и важна задача е да повиша независимостта, авторитета на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), каза още Иванов.„След либерализацията на пазара на електроенергия КЕВР ще престане да определя цените на тока, но ще поеме тези функции, които изпълняват регулаторите в другите европейски страни“, каза Иванов. Той беше категоричен, че досега не е бил подлаган на политически или корпоративен натиск и ще удържа на евентуален такъв с авторитета си. „Това е най-силното оръжие срещу всякакъв натиск и политически и корпоративен“, изтъкна той.

Според новия председател на КЕВР, сред спешните задачи пред новия състав на регулатора са финансовото оздравяване на НЕК, бързи стъпки за либерализиране на пазара и създаване на електроенергийна борса. Иван Иванов увери, че ток в страната ще има. Той изрази надежда да не се налага увеличение на цената на електроенергията.

Сред мерките, които ще предприеме комисията за оздравяване на НЕК, Иванов посочи прилагането на новите разпоредби на Закона за енергетиката, според които ще бъде изкупувана на преференциални цени единствено електрическата енергия, произведена по високоефективен комбиниран начин от заводските и топлофикационните централи.

Друга мярка е да бъдат завършени преговорите с двете централи в Маришкия басейн в рамките на следващите дни и седмици, за да може адекватно да се провери по какъв начин това ще намали натиска върху енергийния микс, отбеляза Иванов. Според него трябва да се продължат годишните часови ограничения, лимитите за възобновяемите източници и да се контролира тяхното изпълнение, а не те да останат само на хартия, а всъщност да се изкупува значително по-голямо количество от ВЕИ.

Необходимо е да се спре даването на преференциална цена на всички новопостроени ВЕИ, каза Иванов. НЕК трябва да разбере, че всички търгове за електроенергия трябва да бъдат извършени на принципа на обявен публичен и прозрачен търг, а не чрез индивидуално договаряне, което нанесе щети на НЕК миналата година, коментира той.

Иванов посочи, че НЕК ще бъде подпомогната съгласно европейските правила. 2,67 процента от общата европейска квота за въглеродни емисии се пада на България, тя трябва да бъде насочена към тези дружества, които са потърпевши от мерките за насърчаване на "зелената" енергия, това е именно НЕК, отбеляза той. Би трябвало около 240 млн. лв. да влязат в НЕК по този показател, допълни Иванов.

Във всяко действие ще се ръководя от обществения интерес и по всякакъв начин ще се постарая да го отстоявам, независимо дали има хора, които ще искат да защитават корпоративни, лични, а дори и политически интереси, заяви Иванов.

 

 

 

 

КЕВР
Иван Иванов
цени на тока
електроенергия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева