НАЧАЛО » българия

Иван Иванов:Ако цената на тока се задържи до либерализацията на пазара ще го считам за успех

fb
3E news
fb
31-03-2015 04:22:00
fb

Повишаването на цената на електроенергията не може да се третира като част от реформата. Това може да спре временно фалита на НЕК, но не и до го предотврати. Това заяви кандидатът за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов в рамките на изслушване от комисията за енергетика към Народното събрание. В отговор на въпроси от депутати от БСП той коментира, че България е на второ място в Европейския съюз с най-голям брой енергийно бедни домакинства – 61% и цената не може да се увеличава. В същото време  размерът на енергийните помощи за времето от 2003 г. до 2014 г. е намалял три пъти. Ако говорим за реформи, бих искал да видя действието на представените от мен реформи след няколко месеца, каза кандидатът за председател на КЕВР.

 

„Надявам се след 8 до 12 месеца на изравняване на цената на тока на регулирания и свободния пазар“, каза още Иван Иванов.

 

„Зная, че цената на електроенергията е най-ниска в ЕС, но и България е най-бедна. Тези два фактора трябва да се гледат заедно. Ако се задържи цената на на тока до либерализацията на пазара, ще го смятам за успех“, посочи кандидатът за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране.

 

В отговор на въпроси от левицата как ще съчетае позицията на председател на КЕВР с миналото си като депутат от ДСБ, Иван Иванов отговори, че ще се придържа само към правомощията на председател на комисията и ще работи в сътрудничество и за защита на общественият интерес. Винаги съм бил корпоративно независим, каза Иванов. Той уточни, че с проблемите на българската енергетика се занимава от 2005 г.

КЕВР
комисия по енергетика
Иван Иванов
По статията работи:

Маринела Арабаджиева