НАЧАЛО » българия

Иван Генов: "Ексимбанк" може да финансира 70% от строежа на 7-ми блок

30% от строителството може да се даде на български подизпълнители

fb
3E news
fb
06-01-2014 01:55:00
fb

БЕХ започва преговори с "Уестингхаус" за финансовия модел за изграждане на VII блок на АЕЦ "Козлодуй" тази седмица, съобщи шефът на централата Иван Генов, цитиран от в. "24 часа". Според него в момента се разглежда вариант 70% от финансирането на проектът да е от американската "Ексимбанк". За останалите 30% има различни възможности, обясни Генов. Единият е "Уестингхаус" да влезе като съсобственик в VII блок и поетапно централата да изкупи дела.

Другият е свързан със собственика на "Уестингхаус" в ядрената му част - японската корпорация "Тошиба". Според Генов е възможно японците да построят неядрената част на реактора като машинната зала и турбината например. В този случай може да се приложи модел за финансиране, както е било при модернизацията на V и VI блок на "Козлодуй", а именно компаниите, които извършват дейностите, да си ги финансират, а след това да бъдат връщани парите.

Генов смята, че е възможно и японската "Ексимбанк" да поеме останалата част от финансирането, а именно тези 30%. Такава идея бе обсъждана по време на представянето на проекта и подписването на меморандума за проучване на начините на финансиране на 7-ми блок.

Припомняме, че през декември правителството даде мандат на енергийния министър Драгомир Стойнев да започне преговори с "Тошиба Корпорейшън" за стратегически инвеститор в изграждането на нов реактор в АЕЦ "Козлодуй" по технология на "Уестингхаус".

Шефът на АЕЦ "Козлодуй" не се ангажира с цена на VII блок, тъй като още не е гледан проектът. Но системи, които са налице в "Козлодуй", щели да свалят разходите. Според специалисти изграждането на нов ядрен блок по американска технология в момента не може да струва по-малко от 5 млрд. евро.

Генов припомни, че при АЕЦ "Козлодуй" няма нужда да се изгражда нова открита разпределителна уредба, която да свързва централата с националната електропреносна система. Нея я има, тя може да пренася товар от 3600 мегавата, каза още шефът на АЕЦ.

БЕХ също така смята да води разговори поне 30% финансирането на проекта да отива за подизпълнители български фирми. Подобна бе и схемата при строежа на спрения проект АЕЦ "Белене".

Иван Генов
АЕЦ "Козлодуй"
7-ми блок
финансиране
БЕХ
Уестингхаус
По статията работи:

Георги Велев