НАЧАЛО » българия

Иванка Диловска: НЕК трябва да бъде разделена на две предприятия

ВЕЦ-овете на Обществения доставчик трябва да се отделят в отделно дружество, а останалата част от компанията да бъде оздравена по план, създаден от държавата

fb
3E news
fb
12-05-2014 04:26:00
fb

Основните проблеми в българската енергетика са при Българския енергиен холдинг и държавните енергийни предприятия. Това заяви днес Иванка Диловска, председател на управителния съвет на Института по енергиен мениджмънт. Тя участва в инициативата “Да спасим енергетиката”. Тя обясни, че в момента е крайно необходимо да се започне преструктуриране на НЕК, за да може да отговори на съвременните условия за работа. Най-доброто за възстановяване на компанията и вдигането й на крака е ако се отдели „здрава част от нея“ - производствените мощности. Дружеството е собственик на големите ВЕЦ-ове в страната и оттам се генерират добри приходи. Останалата част от предприятието може да бъде подпомогната финансово от държавата, защото именно в тази част са проблемите на голяма част от енергийния сектор. За тази част правителството може да предприеме оздравителна програма, коментира Диловска.

Според нея по този начин може да бъде разрешен въпросът и с дългосрочните договори за двата американски ТЕЦ-а в басейна „Марица Изток“. Възможно е да се намери механизъм двете централи да работят на свободния пазар, а държавата да дотира работата им при определени параметри, коментира още Диловска.

Все по-очевидно е, че НЕК е във финансова дупка. Самото дружество вече вижда този проблем и няма възможност за допълнителни средства за финансиране, посочи и Йорг Золфелнер, председател на управителния съвет на EVN България. Той  обясни, че ако преди разделянето с ЕСО НЕК е имала възможност да поддържа енергийната инфраструктура, то сега проблемът е много сериозен.

По време на дискусията в отговор на въпрос дали НЕК се води умишлено към фалит икономистът Красен Станчев коментира, че „не сме обсъждали този проблем. Знаем, че там има натрупване обаче на проблеми от 2006 г. Знаем и за това, че намаляването на тарифите на електроенергията отвори там дупка”.  Според него все още има шанс за решаването на проблема чрез приватизация на неоперативните активи.

Според икономистите задълженията в енергийния сектор в момента са за поне 3 млрд. лева. Голяма част от тях се падат именно на НЕК или са породени от финансовите й проблеми.

Иванка Диловска
Йорг Золфелнер
НЕК
разделяне
активи
задължения
финансови проблеми
По статията работи:

Георги Велев