НАЧАЛО » българия

Злоупотреби за 16 млн. лв. откриха държавни инспектори във ВЕЦ-а на АЕЦ "Козлодуй"

fb
3E news
fb
12-10-2014 11:52:00
fb

Сериозни финансови злоупотреби за милиони левове откри Агенцията за държавна финансова инспекция при проверка на ВЕЦ-а на АЕЦ “Козлодуй”. Ревизорите са засекли 32 финансови злоупотреби при извършената проверка. Одитите показали например, че повече от 16 млн. лв. са похарчени, без да се обявяват обществени поръчки. Заключението е, че над 70% от парите за строежа са похарчени незаконно.

ВЕЦ “Козлодуй” постави досега два рекорда. Тя е най-дълго строената водна централа, като от първата копка до рязането на лентата на 16 септември 2013 г. минаха 10 г. Тя се оказа и най-скъпата у нас. Като се тегли чертата след продължилата две петилетки строителна сага, стана ясно, че са похарчени 22 млн. лв. вместо планираните в началото 12 млн. лв. Освен това парите са вложени в централа с неголям капацитет. Средствата са отишли за две турбини само с 5 мегавата обща мощност, които се задвижват с вода от топлия канал на атомната централа, която се връща в река Дунав.

Едноличен собственик на капитала на ВЕЦ-а е АЕЦ “Козлодуй”. Според финансовия отчет на водната централа за миналата година тя дължи на компанията майка 19,1 млн. лв. В същото време  реализира печалба от 185 000 лв.

За нарушенията пръв алармира преди две години Валентин Николов, когато пое поста изпълнителен директор на атомната централа.

Проверката на финансовата инспекция е обхванала законосъобразността при възлагането на проектирането, изграждането и подготовката за въвеждане в експлоатация на централата. Проследила е отпускането и харченето на средствата по проекта и документалната обоснованост на изпълнените строително-монтажни работи и плащанията.

АЕЦ "Козлодуй"
ВЕЦ
финансови проблеми
АДФИ
По статията работи:

Георги Велев