НАЧАЛО » българия

Златанова: Правителството на свой риск ще финансира авансово европроекти

Вицепремиерът призна, че екоминистерството няма да успее до края на март да уреди размразяването на средствата по ОП „Околна среда“

fb
3E news
fb
20-03-2014 05:57:00
fb


„Правителството ще финансира изцяло на свой риск проекти по различни оперативни програми в новия програмен период със средства от държавния бюджет. В тези случаи няма нужда да искаме предварително разрешение от Европейската комисия, за да направим разходи от бюджета“. Това съобщи вицепремиерът по еврофондовете Зинаида Златанова по време на парламентарния блитцконтрол в ресорната комисия в парламента.

В отговор на въпрос на Ивелина Василева от ГЕРБ тя заяви, че според европейския регламент ЕК се произнася само по сертифициране на разходите. Ако тези разходи са направени по регламентите, Брюксел ще ги оправдае и ще възстанови в последствие сумите на бюджета, обясни вицепремиерът. Затова правителството изцяло на свой риск ще инвестира бюджетни средства още тази година, докато официално стартират оперативните програми.

Рискът се налага, за да не се получава нулева година за оперативните програми. Причината е, че подписването на окончателното Споразумение за партньорство между България и ЕК ще стане през януари-февруари 2015 г. Забавянето ще е за всички държави-членки, не само за нашата страна и ще зависи от окончателното разпределение на общата финансова рамка на ЕС в началото на следващата година, напомни Златанова. Дотогава правителството ще започне авансово да одобрява и финансира авансово проекти с пари от бюджета, които после ще бъдат възстановени от ЕК.

Преди две седмици се е състояла последната среща в Брюксел на българските министри и шефове на оперативни програми с представители на ЕК от поредицата консултации по бъдещото Споразумение за нови програмен период. Тя е сложила край на неформалните консултации по дългогодишната финансова рамка на подпомагане, която страната ни ще получи от ЕС за развитие в периода 2014-2020 г., информира Златанова депутатите. В края на март пък Споразумението ще бъде изпратено на комисията в Брюксел за одобрение.

Тя увери народните представители, че процесът по подготовката почти е приключил и няма никакви пречки споразумението да бъде изпратено в срок. Напредък имало и по различните национални стратегии за развитие в ресорните министерства. Скоро щяла да е готова и здравната стратегия.

Правителството обаче няма да се справи до края на март да изпълни изискванията на Брюксел за възстановяване на средствата по Оперативна програма „Околна среда“, призна вицепремиерът в отговор на друг въпрос на Василева. Златанова скастри бившия зам.-министър на околната среда в правителството на ГЕРБ с думите: „Ако не ни бяхте оставили програмата в такова тежко положение, сега нямаше да обсъждаме този въпрос.“

Еврокомисията замрази плащанията за страната по ОП „Околна среда“ в края на миналата година, след като министърът на околната среда и водите Искра Михайлова и вицепремиерът по еврофондовете Зинаида Златанова признаха на всеослушание, че има много нарушения на общините в процедурите по обществени поръчки по проекти от програмата. Брюксел даде срок от 6 месеца на държавата да реши проблема с възстановяване на усвоените средства по проблемните проекти, като избере между това да провери всички проекти за нарушения или да нанесе финансови корекции за всички общини. Междувременно Михайлова и Златанова обещаха, че ще се справят с проблема до края на март, за да размрази ЕК финансирането. До изтичане на срока остават повече от 2 месеца и ако страната се забави, Брюксел ще лиши Българиа от средствата в програмата.

Бившият министър по еврофондовете, сега депутат от ГЕРБ, Томислав Дончев попита на свой ред докъде е стигнала подготовката на правителството по исканите от ЕК национални програми за реформиране на образованието и здравеопазването. Дончев поиска данни за това колко болници и училища ще се наложи да бъдат закрити, за да отговорим на изискванията на Брюксел и да получим през следващите 7 години финансиране на развитието на тези сектори.

„В конкретика не може да се каже нито колко болници, нито колко училища ще бъдат закрити, защото не в това е смисълът на реформите“, отсече Зинаида Златанова. Тя цитира констатация от доклада на Световната банка за необходимите реформи у нас, че смисълът на образованието не са учителите, а учениците, а на здравеопазването не са лекарите, а пациентите. „ЕК не иска от нас да казваме колко здравни заведения ще закрием, а как ще развиваме здравеопазването си“, подчерта тя.

Вицепремиерът информира комисията, че в рамките на седмица правителството ще приеме Стратегията за образованието. Стратегията за здравеопазването пък вече е одобрена от Министерски съвет и остава да се провери каква част от необходимите средства за осъществяване на реформите ще се финансират от еврофондовете. Реформирането на Спешната помощ със сигурност обаче ще е с европейско финансиране.

Дончев отправи съвет към управляващите да внесат колкото може по-скоро яснота в плановете си за болниците и училищата, които трябва да бъдат закрити, като обвини правителството, че протака съобщаването на лошите новини за населението заради предстоящите избори. Той обясни на Златанова, че колкото по-бързо правителството представи данните, толкова по-голям ще е шансът му да получи подкрепа от Народното събрание за закриване на старите здравни и учебни заведения в по-малките градове.

 

еврофинансиране
Споразумение за партньорство с ЕК
Зинаида Златанова
парламент
По статията работи: