НАЧАЛО » българия

Зинаида Златанова: Усвоили сме близо 64% от еврофондовете

Държавата ще облекчи правилата към бенефициентите по проекти на ЕС, но ако по-голямата свобода се окаже неефективна, ще върне старите ограничения, предупреди мицепремиерът

fb
3E news
fb
21-01-2014 01:56:00
fb

Сертифицираните средства от еврофондовете за първия програмен период на членство върви много добре, заяви вицепремиерът по европейските въпроси Зинаида Златанова. Към момента страната е усвоила 63,89% от ресурса за първите 7 години, а останалите почти 36% от европарите трябва да бъдат сертифицирани до края на 2015 г., когато изтича гратисния период.

Вицепремиерът съобщи добрата новина по време на обществена дискусия под нейн патронаж за финализиране на Кампанията „Научени уроци“ по Оперативна програма „Техническа помощ“ на ЕС. Тя отговори на въпроси на бенефициенти по основните проблеми пред реализацията на европроекти за финансиране на бизнеса и администрацията в досегашния период.

Дискусията бе третата и заключителна част на големия проект за кампанията, стартирал през 2011 г. и със срок за приключване - 2015 г., каза Мария Димитрова, директор на Дирекция „Информация и системи за управление на средствата от ЕС“ към Министерски съвет. С редуцирането на средствата от страна на ЕК, финансирането по него е 2,7 млн. евро, отговори тя на въпрос на 3eNews. Бенефициенти на средствата по „Научени уроци“ са Централният информационен офис и 27-те областни информационни звена към него.

Основният етап на проекта е преминал през масирано допитване на голяма част от бенефициентите в цялата страна, като са проведени 53 кръгли маси с над 63 000 участници в тях, които са попълнили доброволно анкетите.

„Резултатите са очаквани и такива, каквито сме ги диагностицирали“, посочи Златанова. Тя призна, че администрацията действително бави плащанията по проекти на бенефициентите, тъй като обичайно големите суми се струпват в края на годината и парите в бюджета са свършили. „Има съществено подобрение на разплащанията в сравнение с началото на програмния период и ще направим всичко, за да бъдат съкратени сроковете и за администрацията“, обеща тя.

Златанова подчерта, че кампанията представлява широко проучване какво искат бенефициентите и правителството да вземе под внимание забележките и препоръките им за практиката на еврофинансиране по първия период. Целта на правителството пък е чрез значително намаляване на бюрокрацията, да се върви към увеличаване на сертификацията.

„Ясно е, че когато се предоставят публични финанси, трябва да се спазват строги правила и процедури. Няма да има компромис към никой, който си позволява да злоупотребява или да прави сериозни грешки. Така е - по-голямата свобода върви наред и с по-голяма отговорност. Затова сме готови да опростим максимално правилата, но ако видим, че с толкова свобода нещата не вървят, ще върнем някои по-ограничителни правила“, коментира вицепремиерът.

Очаквайте подробности

еврофондове
еврофинансиране
Зинаида Златанова
кампания "Научени уроци"
облекчен режим
допитване
По статията работи: