НАЧАЛО » българия

Зинаида Златанова: Подготовката на председателството ни в ЕС вече е приоритет на кабинета

Според експерти България е закъсняла в обучението на качествена евроадминистрация за 2018 г. и дори още няма проектобюджет за мандата си

fb
3E news
fb
04-01-2014 06:58:00
fb

 

Подготовката на българското председателство на Европейския съюз през втората половина на 2018 г. ще бъде приоритет за правителството през 2014 г. Това обяви вицепремиерът по еврофондовете и правосъден министър Зинаида Златанова по бТВ.

България ще застане начело на общността след 4 години и половина за период от 6 месеца и това ще струва на държавния бюджет няколко десетки милиона евро. До тогава трябва да бъдат подготвени поне 1300 души българска администрация, която ще работи само за председателството, подчерта Златанова.

В рамките на 6 месеца България ще бъде в центъра на вниманието на Европа и света, защото повече от 300 срещи на високо равнище се провеждат в страната-председател на ЕС, обясни визепремиерът. Според нея това е шансът да покажем нашето европейско мислене, природните ни красоти, културни и исторически забележителности.

Вицепремиерът прогнозира, че през 2018 г. начело на страната и съответно на ЕС ще е друго българско правителство. Подготовката за този важен момент трябва да бъде извън политическото злободневие и това е чудесен повод да погледнем напред в бъдещето, препоръча Златанова.

България е закъсняла с подготовката на устойчива и компетентна администрация, защото това е процес, който трае най-малко 3-4 години, заяви Юлиана Николова от Центъра за модернизиране на политики. По нейно мнение у нас няма политика за развитие на администрацията, която да гарантира на професионалистите, че няма да бъдат махнати при смяна на властта, за да бъдат заменени с „калинки“ и „партийно угодни елементи".

План-сметката за председателството на България все още не е готова, каза още Николова. Най-евтиното председателство в историята на ЕС е било на Дания – с бюджет от 35 млн. евро, а най-скъпото е на Франция – за 171 млн. Евро. От 1 януари Гърция застана начело на ЕС, обещавайки „спартански“ да пести с бюджет от 50 млн. евро.

Чешкото председателство беше критикувано за липсата на твърдост при газовата криза в Европа. Пример за много успешен мандат пък е на Швеция, тъй като тогава бяха подписани ключови споразумения, посочи експертът.

 

ЕС
еврочленство
българско председателство
подготовка
Зинаида Златанова
По статията работи: