НАЧАЛО » българия

Зинаида Златанова: До 2015 ще кажем на Брюксел колко болници ще закрием

Преговорите по Споразумението за партньорство с ЕС ще започнат от март и България ще отстоява до последно подпомагане на 67 градове, обяви вицепремиерът по еврофондовете

fb
3E news
fb
29-01-2014 07:00:00
fb


България ще закрива болници, за да получи европейска подпомагане за подобряване на дравеопазването си. До края на 2014 г. ще представим на Брюксел карта с лечебните заведения, които ще останат без държавна субсидия и ще престанат да съществуват. Това съобщи вицепремиерът по еврофондовете Зинаида Златанова пред депутатите от ресорната парламентарна комисия.

Тя отговори на въпроса на депутата от ГЕРБ и бивш министър на еврофондовете Томислав Дончев колко държавни и общински болници ще бъдат закрити и кога ще е ясно това. Златанова обясни, че още е рано да се каже колко ще бъдат, но пък хубавата новина, Стратегията за здравеопазването вече била готова и предстои да бъде представена за обществено допитване.

Други депутати настояха да знаят каква позиция ще отстоява правителството пред ЕК за интегрирано териториално подпомагане през новия програмен период. „По изричното настояване на Националното сдружение на общините ще отстояваме до последно позицията да бъдат финансирани приоритетно всичките предложени от страната 67 български градове“, заяви вицепремиерът. Тя коментира, че това нямало да се хареса на Еврокомисията, която искала да сведем градовете само до 28, за да се усети истински ефект от помощта на фондовете, зашото с толкова много общини резултатите ще е размият, смятали от Брюксел.

Според депутата от ДПС Джевджет Чакъров не само големите градове трябва да получат шанса да се възползват от европейските фондове, в противен случай и в нашата страна щяло да стане като в Гърция, където цялото население се е съсредоточило само в Атина и Солун, които са получили най-голямо еврофинансиране. Общинското подпомагане ще се осъществи по новата програма „Региони в растеж“.

Сред другите незатворени от правителството въпроси по Споразумението са приоритетните сектори в икономиката за държавно подпомагане, по които ЕК иска да разработим Стратегия за интелигентна специализация. Много работа има още и по разработването на Интегрираната стратегия за териториално подпомагане от еврофондовете през новияпрограмен период на Северозападен регион.

Правителството не е разпределило още и средствата по отделните оперативни програми, стана ясно още. През февруари обаче трябва да стане факт окончателната финансова рамка по Споразумението за партньорство за следващите 7 години. Тя ще бъде внесена за одобрение от кабинета и до края на февруари ще бъде предложена за обществено обсъждане.

Окончателният и съгласуван вариант на документа ще бъде готов до края на следващия месец и ще бъде предоставен на Еврокомисията, обяви Златанова. Тя не се ангажира с точност кога ще започнат преговорите по Споразумението с ЕК, но не изключи стартът да е още през март. В средата на 2014 г. България може да има подписано Споразумение с ЕК, прогнозира Зинаида Златанова., а в средата на годината и да бъде сключено.

Зинаида Златанова
еврофондове
Споразумение с ЕС
По статията работи: