НАЧАЛО » българия

Зимният ни туризъм в безснежно изпитание

Оръдията за сняг работят на почти пълни обороти, докато в курортите ни е слънчево като напролет

fb
3E news
fb
10-01-2014 08:44:00
fb

Банско е тъмно, коментират хотелиери и туристически агенции. Най-добре е да ходите до обяд да карате ски, след това вече температурите се вдигат, обсъждат гости от Русия и Молдова, отседнали в четиризвезден хотел в Банско. За други количеството на снега не е достатъчно. От друга страна няма задръстване на гондолата, не се налага да се чака по 3-4 часа както се случва обикновено при отлични условия на пистите, припомнят хотелиери.

Безснежната зима постави и тази година зимните ни курорти на изпитание. В днешно време няма курорт на надморска височина като българските, а дори и малко по-висока както е в Алпите, които да не разчитат почти изцяло на системи за изкуствен сняг.

Едно от условията, за да заработят машините за изкуствен сняг обаче е да има минусови температури. От 18 писти на Банско в момента работят само пет, информира сайтът на концесионера „Юлен”. С положителни температури обаче оръдията също работят трудно.

Банско е тъмно, много анулации на резервации и овърбукинг

Заради липсата на сняг положението е почти трагично, коментират туристическин агенции. По неофициална информация 7 полета с руски туристи вече са анулирани. Страшно много откази от резервации за почивка в курорта има тази година, посочи Илияна Щерева, директор на „Яна тур”. Машините за изкуствен сняг не могат да покрият цялата територия на пистите в курорта.

„Нямаме отлив на туристи. Януари е доста стабилен, но някои дни са с овърбукинг, но се надяваме да няма проблеми”, коментира Мара Дойчинова, изпълнителен директор на „FPI Хотели и Ресторанти”, които имат и хотел на Банско.

В екстремни случаи хотелите редовно приемат повече резервации -овърбукинг отколкото са наличните стаи, за да се подсигурят в случай на анулации.

„До 10 февруари хотелът ни е пълен, но оттогава нищо не можем да кажем категорично”, посочи Дойчинова. В момента масово сме заети с чуждестранни туристи, българите знаят, че няма сняг и още изчакват. Надяваме след 15 януари да падне най-после дългоочаквания сняг.

Дойчинова не скри, че ако отливът на българи продължи, се подготвят промоции за допълнителни безплатни нощувки и други маркетингови трикове, сред които дори сваляне на цените. Българите не правят резервации както чужденците. За да имат хотелиерите по-голяма сигурност, сключват договори, защото така са сигурни за посещаемостта макар нерядко отстъпките от цената да са между 15-30%.

Един от основните проблеми в Банско остава, че има малко местен персонал. Все пак има подобрение, сега се наемат повече хора с опит, които през лятото са заети на морето, а през зимата по планинските курорти. Това масово наемане на хора, които нямат никаква представа от ресторантьорство или хотелиерство приключи, коментира Щерева. Но все пак сме още далеч от качественото обслужване.

Заплащането от друга страна обаче не е много високо, а заплатата в хотел – ресторант за сервитьор е около 500-600 лева чисто като осигуровките са на минималната заплата, разказват заети в Банско този сезон. Но повечето работни места в курорта са били заети още октомври-ноември.

Всъщност всеки, който е дошъл в Банско и не е отменил резервацията си, ако не по пистите ще бъде в ресторантите. Така от друга страна заведенията в Банско в момента имат много добри обороти, особено ако се управляват добре. Цените обаче са надути и за салата под 8-10 лева не се надявайте.

В Боровец хотелите са пълни, засега няма серизони анулации на резервации, съобщи за 3e-news.net Нели Сандалска, директор на концесионера „Бороспорт”. В момента оръдията работят здраво и пости всички писти работят, единствено Маркуджиците все още не са отворени.

Пампорово е бяло с рекордно високи записвания

В Пампорово ситуацията е съвсем друга. По всичко личи, че тази година Пампорово ще има най-голям ръст на посещенията. Записванията са рекордно високи за последните 10 години, съобщи Мариян Беляков, изпълнителен директор на концесионера „Пампорово” АД. Заетостта е нараснала с 50-60%. Не е тайна, че инвестициите в курорта през последните 4-5 години мълниеносно са се увеличили. Нови лифтове, нови системи за изкуствен сняг са само част от причините, в днешно време няма зимен курорт, който да оцелее без машини за изкуствен сняг, посочи Беляков. Всяка година се инвестират още 10-15% от вложеното през предходната година. Съотношението между българи и чужденци тук се обръща в полза на нашенците. Пампорово очаква 60% българи и 40% чужденци. Курортът има специална политика за привличане на български туристи, подобри хотелската база и обслужването, смята още Беляков.

Оказва се, че в Пампорово има най-добри условия за ски, 80% от пистите работят, допълни Беляков. На това мнение са и редица хотелиери и туроператори.

Добри прогнози за приходите и през този сезон

Въпреки трудностите и тази година планиснките курорти ще завършат сезона с положителни резултати. Около 10% е ръстът на приходите, смята проф. Цветан Тончев, председател на Българската туристическа камара. Те ще са между 250-280 млн. евро, допълни той.

Обслужването по курортите има известно подобрение, ски учителите ни също са много добри, смята професорът. Но все още сме далеч от нивото на световните курорти. А междувременно едва ли чуждите туристи толкова изкъсо следят обществения дебат у нас за пушенето или не в заведенията. Така че това едва ли оказва особено влияние върху посещаемостта у нас, завърши Тончев.

Условията за ски са добри. Но едва ли високите температури и липсата на сняг може да радват скиорите. За сметка на това за всички, които искат да избягат от непрогледната мъгла, нека през уикенда се качат в планините, където ще се заредят със слънчево, пролетно настроение.

зимни курорти
изпитание
зимен сезон
анулации
резервации
овърбукинг
оръдия за сняг
системи за сняг
По статията работи: