НАЧАЛО » българия

Здравословни гранули са най-добрият български иновативен продукт на „Агра 2014"

fb
3E news
fb
05-03-2014 02:20:00
fb

Пектеин гранули, създадени в Института по криобиолгия и хранителни технологии, бяха отличени като най-доброто ново българско изделие в Конкурса за иновации, който бе организиран в рамките на Международната селскостопанска изложба „Агра 2014“. Натуралният продукт има профилактично действие, съдържа  растителни екстракти, лиофилизирани плодове и гранулиран ябълков пектин, обясниха от института, който прави и храни за космонавти.

Призът беше връчен от министъра на земеделието и храните проф. д.с.н. Димитър Греков, под чиято егида се провежда изложението.Той даде наградата и на победителя в раздел „Животновъдство“ - русенската фирма „Марпекс Агро“. Тя представи иновативна система за точно и икономично дозиране на храната за животни  SilokingWireless.  Новият безжичен терминал се използва за управление на смесители и разпределители на фураж.

„Иновациите са необходими на земеделието, за да върви напред. Този конкурс е много важен не само за селското стопанство, но и за науката и образованието. Дори онези, които не получиха награди, са допринесли за тяхното развитие“, заяви министър Греков в приветствието си към участниците в надпреварата. Победителите бяха наградени на Вечерта на изложителя в пловдивския парк-хотел „Санкт Петербург“ на 4 март, първия ден на „Агра“, която продължава до събота в Международен панаир Пловдив.

69 изделия - с 13 повече в сравнение с предишното издание, си съперничеха в осемте раздела на конкурса. Представиха ги 47 фирми, научни институти и организации. Заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев беше  председател комисията.

За първи път в две от категориите имаше по трима победители.

В раздела „Машини и инвентар за растениевъдството“ на първо място бяха класирани: комбиниран плуг КПМ-30 с устройство за раздробяване на изораната почва, произведен от „Раломекс”;  сеялка за пролетни култури  марка Sfoggia, модел Elektra, представена от  ЕТ „Статев-Станимир Недялков”;  модулна прикачна машина TIREX, Серия MPM, произведена от „Мадара“. Сеялката е снабдена с електронен блок с тъч скрийн управление, който дава възможност да се командва от кабината на трактора. Прикачната машина  е предназначена за бърза и евтина обработка на стърнища преди сеитба.

Технология за интензивно отглеждане на черешата, която осигурява 50% по-ниски разходи за труд и два пъти по-бързо възвръщане на инвестициите, бе единият от призьорите в категория „Технологии за растениевъдството“. Разработката е на Института по овощарство в Пловдив. Беше отличен също комбайнът NewHollandGR9090, вписан в Книгата на рекордите на Гинес, който е част от експозицията на „Интерагри България“. Награда взе и iM Farming концепция за водене на прецизно земеделие на изложителя „Тайтън Машинъри България“. Системата включва различни приложения за електронно следене и управление на работата на прикачения инвентар.

Мобилно доилно устройство за малки ферми, представено от „Алфа микс“, събра най-много точки в раздел „Машини и инсталации за животновъдството“. Победител в категория „Технологии за животновъдството“ стана разработката за създаване на ливади и пасища и затревяване на фотоволтаични паркове на Института по фуражни култури. 

В раздел „Сортови семена и посадъчен материал“  до финала стигна новият сорт българска обикновена зимна пшеница „Никибо“ на Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“. Тя съчетава  високи добиви и отлични хлебопекарни качества, не изисква  допълнителни вложения за внедряване в производството.

Течният органичен тор „Аминобест“, произвеждан от фирма „Биохум“,  активира растежа и осигурява икономично използване на влагата. Заради тези качества бе отличен в раздел „Торове и препарати за селското стопанство“.

В категорията „Научна дейност и разработки“ наградата отиде при Добруджанския земеделски институт заради нов сорт тритикале, който е подходящ за производство на хляб за диабетици, хора с наднормено тегло и такива, които не понасят пшеничния глутен. 

Директорът на Института по зеленчукови култури „Марица“ проф. Стойка Машева  стана лауреат на наградата „Учен на годината в областта на аграрните науки“, която се присъжда от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите.

Освен върхови иновации, „Агра 2014“ показва широка гама от технологии, машини и инвентар,  семена и посадъчен материал, елитни породи животни, средства за растителна защита, опаковки и опаковъчна техника,   софтуер за агробизнеса, научни разработки. Те са включени в експозициите на 479 участници от 22 държави и се очаква да бъдат разгледани от над 30 000 посетители, посочиха организаторите.

Агра 2014
иновации
здравословни гранули
Димитър Греков
Пловдивски панаир
По статията работи: