НАЧАЛО » българия

За 9 години ЧЕЗ постигна коренна промяна в обслужването на клиентите

В навечерието на Световния ден на потребителите компанията пуска уникално за България уеб приложение

fb
3E news
fb
12-03-2014 11:27:00
fb

От стъпването на българския пазар преди девет години ЧЕЗ постигна коренна промяна в обслужвването на клиентите, отчетоха днес мениджърите на компанията. За този период в поддържането и развитието на елмрежата и подобряване на обслужването бяха инвестирани 771 млн. лева. Компанията откри 31 центъра за обслужване на клиенти, а броят на местата за плащане на фактурите бе увеличен от 319 на 3800. От ЧЕЗ успяха да разработят и 100 нови услуги в последните години.

Компанията припомни, че вече са въвели неприлагани до момента практики в обслужването на клиентите – през миналата година бе създаден енергиен омбудсман и бе учреден съвет с участието на независими експерти и потребителски организации, на които се обсъждат възникнали проблеми при работата с клиенти.

В отговор на сложната икономическа обстановка в страната страната през февруари тази година ЧЕЗ представи и пакет от мерки „С грижа за вас“, който включва удобни и модерни услуги, по-дълги срокове за плащане на сметките и гъвкави възможности за разсрочване на плащането. В навечерието на световния ден на потребителите – 15 март, компанията пусна уникално за българския енергиен пазар уеб приложение. Чрез него потребителите могат в реално време да получат информация за аварийните прекъсвания на електрозахранването, извършването на планирани ремонти и смяната на електромерите. Тази информация вече потребителите могат да проверяват и чрез своите смартфони, защото компанията е направила и мобилно приложение за своя уеб сайт.

„Много неща се промениха от стъпването на ЧЕЗ на българския пазар преди 9 години. Опашките пред касите на енергото завинаги останаха в миналото, стремим се да разработваме и предлагаме модерни услуги и да внедряваме съвременните технолгоии в комуникацияте с клиентите. Горда съм да отбележа, че усилията ни не остават незабелязани. Социологическите проучвания показват, че удовлетвореността на клиентите от обслужването на ЧЕЗ е нараснала от 50,4% през 2009 г. на 75 на сто през 2013 г.“, заяви Зорница Йорданова, директор „Маркетинг и подпомагане на продажбите“ в ЧЕЗ Електро България.

Отчет пред журналистите за дейсността си направи и енергийният омбудсман Радослав Димитров. Той припомни, че институцията му е била създадена преди точно една година с цел улесняване на комуникацията между компанията и нейните клиенти. В резултат на работата на омбудсмана бяха установени възможности за въвеждане на нови практики в дейността на компанията като прилагане на снимков материал при изпълнени задания от страна на служителите, извършване на метрологична експертиза за сметка на дружеството след констатирано неправомерно използване на енергия. На потребителите бе предоставена и допълнителна информация във фактурите при промяна на цената на електроенергията, обясни още Димитров. Откакто съществува институцията са били разгледани 630 жалби и сигнали на клиенти. Общо сигналите са били на 1000, но 40% от тях не са били от компетенцията на омбудсмана и заради това не са разглеждани.

Председателят на потребителския съвет към ЧЕЗ България Тодор Матев обясни и какво е свършила тази структура през последната година. Едно от основните направени предложения на съвета е прилагането на единна фактура при сметките за ток. Предложението бе отправено към ДКЕВР и към правителството, но към момента не е започнал диалог по тази идея, обясни Матев. Той припомни, че ЧЕЗ са създали и по-удобно меню за работа на клиентите, когато се свържат по телефона с информационния център на ЧЕЗ. Създадени са и нови канали за предоставяне на информация за планираните и непланираните прекъсвания на електрозахранването.

По повод Световния ден на потребителя мениджъри на ЧЕЗ ще станат служители в центровете за обслужване на клиенти. Така в периода 17-21 март потребителите ще могат да се срещнат и да разговарят с мениджмънта на компанията по всички въпроси, които ги вълнуват.

ЧЕЗ
потребители
отношение към клиентите
енергиен омбудсман
мобилно приложение
По статията работи:

Георги Велев