НАЧАЛО » българия

За 1 година МИЕ е стабилизирало държавните дружества, гласи отчет

fb
3E news
fb
05-08-2014 06:36:00
fb

 

За 1 година управление на кабинета „Орешарски“ Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) се е намесило успешно като регулиращ фактор при оздравяването на ключови предприятия за българската икономика. Преструктурирано и стабилизирано е „ВМЗ“ ЕАД – Сопот, с осигурени нови поръчки на стойност 75 млн. лв. Стартирана е процедура за технологично и организационно преструктуриране на „Ел Би Булгарикум” ЕАД. Това гласи отчет на МИЕ за едногодишната дейност под ръководството на министър Драгомир Стойнев, разпространен до медиите.

„Водехме се от нашата увереност, че държавата може да помогне и че може да е регулиращ фактор, дори когато пазарите не функционират“, мотивира се министерството. И посочват като доказателство програмата за преструктуриране на „ВМЗ“, чрез която е избягнат фалита на държавното дружество и са осигурени нови поръчки в размер на 75 млн. лв. Към момента в предприятието работят 2387 човека, но са разкрити нови 341 работни места.

Реализирана е и програма за преструктуриране и оздравяване на „Монтажи” ЕАД. Изплатени са в значителна степен дължимите възнаграждения и са погасени публичните задължения на дружеството в размер на милиони левове. Дружеството вече е пълноправен играч на пазара на обществените поръчки и се конкурира с най-големите частни предприемачи, уверяват служителите на Стойнев.

Стартирана е и процедура за технологично и организационно преструктуриране на „Ел Би Булгарикум” ЕАД, в изпълнение на проект по ОП „Конкурентоспособност”.

В зона „София - Божурище“ се изпълнява проект с немския инвеститор „Бер-Хелла Термоконтрол” за проектиране и производство на контролни табла за автомобилни климатични системи, като строителството стартира през юли 2013 г. Очаква се да бъдат открити около 350 нови работни места и да бъдат инвестирани 42,5 млн. лв.

В областта на концесиите пък за периода юни 2013 г. - юли 2014 г. МИЕ е събрало 81,7 млн. лв. с ДДС от концесионни такси и възнаграждения, става ясно още от доклада. Усвоени са 870 580 лв. от банкови гаранции на концесионери, неизпълняващи задълженията си. Създадена е и постоянно действаща група по проблемите на незаконния добив на природни богатства.

„Основната ни цел беше защитата на интересите на държавата и на гражданите. Ето защо извършихме цялостен анализ и контрол по изпълнението на концесионните договори за подземни богатства“ посочват авторите на отчета. И уверяват, че са преустановили практиката на забавяне на съгласуването на Годишни работни проекти, което означава, че са прекратили възможността концесионерите да работят извън нормативните правила.

Създадена е постоянна действаща група по проблемите на незаконния добив, която има за цел да извършва проверки по сигнали за незаконен добив съвместно с НАП, ДАИ, Агенция Митници и МВР. Разработен е проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за подземните богатства, който е приет на първо четене от Народното събрание и изпълнява точно изискванията на Директива 2006/21/ЕО на ЕП и на Съвета на ЕС за управлението на отпадъците от миннодобивните индустрии.

Благодарение на сегашния екип на МИЕ е приета и влязла в сила забавената три години Наредба за изискванията към обхвата и съдържанието на работните проекти за търсене и проучване на подземни богатства към Закона за подземните богатства, се посочва в отчета. Липсата на регламентация досега е довела до порочната практика да се бави представянето на работни проекти от страна на концесионерите, а администрацията да бави съгласуването.

отчет на МИЕ
Концесии
концесионни такси
управление на държавните дружества
По статията работи: