Захариева: Заключителната декларация за срещата ЕС - Западни Балкани е одобрена от всички лидери

Председателят Юнкер и членове на Европейската комисия пристигат в София за участие в срещата на върха в София

Източник: БНР

Заключителната декларация за срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани, която предстои да бъде подписана, е одобрена от 28 страни - членки и ще бъде подкрепена от всички лидери на шестте балкански държави. Това обяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по време на конференция, посветена на икономическото и социалното сближаване в региона.

От Европейската комисия потвърдиха днес, че на 16 и 17 май председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще участва в срещата за Западни Балкани. В София ще бъдат също заместник-председателят и върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, комисарят отговарящ за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан и комисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел. След края на заседанието на 17 май председателят Юнкер ще участва в съвместната пресконференция с министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Националния дворец на културата.

„Очакванията към срещата наистина са големи, защото тя е първата такава от 15 години. Декларацията, която е одобрена вече от всички 28, която ще бъде подкрепена от страните от Западни Балкани, освен ясната политическа подкрепа за европейската им перспектива, е придружена от анекси към нея, допълнения, които са свързани с конкретни резултати за гражданите на тези държави. Убедена съм, че лидерите ще вземат решения, които гражданите на страните от Западните Балкани да почувстват и да видят“, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева.

По-рано днес вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че най-големият успех от Срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София ще бъде, ако заключителната декларация бъде подписана от всички европейски лидери и държавните глави на шестте балкански страни. "Няма да бъде добър знак, ако основният текст бъде подписан само от лидерите на Европа и в някакъв допълнителен документ или анекс бъдат прибавени подписите и на страните от Западните Балкани", коментира Йотова, цитирана от БНР. Тя подчерта, че срещата на 17-и май ще бъде успешна, ако бъдат поети конкретни ангажименти от ЕС за инфраструктурни проекти и конкретен хоризонт за разширяването на Съюза.
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари