НАЧАЛО » българия

Затвор за незаконен добив на въглища?

fb
3E news
fb
01-04-2016 10:50:00
fb

Незааконният добив на въглища ще бъде определен като престъпление и ще стане обект на Наказателния кодекс. Има незаконен добив на въглища в Перник, съставени са актове, коментира пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Припомняме, че тази сутрин жители на Перник излязоха на протест във връзка с незаконния добив на въглища в района. Жителите на града се опасяват от срутване на къщите и от образуване на свлачища, заради изсечена гора от досегашен концесионер в района. Само преди дни от Министерство на енергетиката съобщиха за отказ за продължаване на концесионната дейност в два участъка от Пернишкия въглищен басейн.

„Министерство на енергетиката чрез своите контролни органи неколкократно прави такива проверки. Преди три дни направихме проверка на място отново там, в тази област в Перник. Това, което колегите са установили, е че има такъв незаконен добив. Има съставени актове, още преди това, има издадени наказателни постановления“, обясни министърът като допълни, че ведомството прави всичко необходимо за спиране на тази дейност.

„Разбира се, този контрол трябва да бъде много по-засилен. Ето защо с последните промени в устройствения правилник в Министерство на енергетиката обособихме специален отдел, който се занимава с контрола във връзка с незаконния добив“, каза министър Петкова. Тя поясни, че е инициирана и работна група, за да може да се инкриминира това деяние като престъпление в Наказателния кодекс.

„За нас е изключително важно хората, които живеят в тези райони, да се чувстват сигурни” допълни Петкова като не пропусна да обясни, че този проблем съществува в района от достагодини.

 

добив на въглища
незаконен добив на въглища
Министерство на енергетиката
Теменужка Петкова
По статията работи:

Маринела Арабаджиева