НАЧАЛО » българия

Засилен граждански контрол в енергетиката поискаха от Българския енергиен и минен форум

За тази цел да бъде създаден обществен консултативен съвет, да се осигури достатъчен бюджет на КЕВР и да се търси политически консенсус за развитието на енергетиката, предложиха участниците в кръгла маса по темата

fb
3E news
fb
09-03-2017 02:32:00
fb

Българският енергиен и минен форум предлага да бъде създаден обществен консултативен съвет в енергетиката, който да осигури повече публичност при взимането на решения в сектора. Това бе съобщено днес по време на кръгла маса „Ефективност на гражданския контрол върху дейността на монополите“, организирана от БЕМФ.

Гражданският контрол върху монополите трябва да се засили, но в рамките на закона и без политически импровизации, които биха били по-скоро вредни, заяви председателят на УС на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков, който представи политиките за демонополизацията на енергийните услуги.

Гражданите трябва чрез държавните институции да търсят контрол над дружествата с монополни правомощния. А парламентът трябва да осигури достатъчно финансиране за Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която има принос към държавния бюджет, заяви Нейков, цитиран от publics.bg. Той говори също така за „разпарчетосване на позиции“ в комисията заради решения на политическата класа.

По думите на Славчо Нейков, благодарение на политиците продължава да се утвърждава заблудата, че монопол има, когато съответното дружество е в частни ръце. Той подчерта, че един от най-видните монополи в енергетиката е държавен, в лицето на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Приватизацията на електроразпределителните дружества се цитира като най-успешната от гледна точка на цена и организация и от Европейската комисия, и от Световната банка, които са наблюдавали процеса, заяви Нейков в отговор на коментар от Красимир Янков, бивш председател на парламентарната комисия за наблюдение дейността на КЕВР, за приватизация, осъществена за жълти стотинки.

В България частните монополни дружества са по-скоро обект на манипулиране, отколкото на регулиране, каза Нейкова, като изтъкна факта, че четвърта поредна година стои отворена процедурата за отнемане на лицензиите на ЕРП-тата, защото въпросът се консултира с политическите партии.

„Политическата класа трябва да има консенсус за енергетиката, а такъв няма. Затова няма и енергийна стратегия на България, чието изготвяне би отнело година и половина“, каза Нейков.

Ангел Джамбазки от ВМРО изтъкна, че борбата на неправителствените организации с нередностите в управлението на монополите продължава. Той цитира „Софийска вода“, „Топлофикация София“

Подобряване на правната рамка и либерализация на енергийния пазар за всички потребители са основните мерки, които ще спомогнат за по-добра работа на услугите в състояние на обществен монопол, сочат данните на „Активни потребители“. От Асоциацията се обявиха в подкрепа на либерализацията, като се следват добрите доказани практики от Европейския съюз, сред които са „умните“ електромери и мрежи. Социално недоволство и задълбочаване на неравенството след клиентите са основните рискове при неуспешна либерализация в България, предупредиха от „Активни потребители“ и призоваха за изготвяне на програма за справяне с енергийната бедност.

През 2013 г. енергийният регулатор решиче масовото въвеждане на умни електромери не е рентабилно, изтъкна Калоян Стайков от Института за пазарна икономика(ИПИ). Според него непризнаването на инвестиционни разходи в подобни иновации на електроразпределителните дружества от страна на регулатора, само ще влоши качеството на услугата. По думите на Стайков проблемите с бедността трябва да се решават с комплексни мерки, свързани с икономическуте условия в България, сред които е и трудовото заплащане.

Антон Иванов от БЕМФ предложи създаването на обществен консултативен съвет чрез законови правомощия и чрез избор на компетентни представители на високо ниво от Народното събрание.

„Така този съвет ще има влияние и гражданските асоциации ще могат по-устойчиво да предлагат своите идеи за подобрения. Така рисковете от предложенията ще са ясни още при обсъждането, а не след като е взето решение“, каза Иванов, като уточни, че държавата ще трябва да вземе тежки решения с оглед реакцията на обществото, предаде publics.bg.

БЕМФ
„Ефективност на гражданския контрол върху дейността на монополите“
По статията работи:

Галина Александрова