НАЧАЛО » българия

Заради НЕК се влошава и финансовото състояние на АЕЦ "Козлодуй"

Общественият доставчик няма да изплати дължими по договор 212 млн. лв. към централата. Не е ясно колко още трябва да плаща

fb
3E news
fb
24-12-2013 04:05:00
fb

Задълженията на Националната електрическа компания към АЕЦ „Козлодуй“ поставят във все по-тежко финансово състояние атомната ни централа. НЕК има сключен договор за погасяване на задължения към АЕЦ-а за 212,8 млн. лв., като средствата трябва да се разплатят до края на декември тази година. Това е записано във финансовия отчет на дружеството за 2012 г. Според документа борчовете на НЕК към централата в края на декември миналата година са били за над 351 млн. лв. От тях е сключено споразумение за изплащане на 212,8 млн. лв. То обаче няма да бъде спазено от НЕК, обясниха пред 3eNews от АЕЦ „Козлодуй“. Лаконичният отговор на пресцентъра бе, че централата няма да получи „на 100 процента“ парите си по сключеното споразумение. Оттам не дадоха информация как ще се погасяват средствата и в какви срокове.

Във финансовия доклад задълженията на обществения доставчик са определени като трудносъбираеми, а централата е изложена на „значителен кредитен риск заради вземанията си от НЕК“. Тези вземания формират 46% от приходите на АЕЦ-а, което поставя под въпрос доколко наистина предприятието работи на печалба. През миналата година атомната централа е имала проблеми и с изплащането на дивидентите към държавата.

От АЕЦ „Козлодуй“ отказаха да отговорят на поставените от 3eNews въпроси за кредитните рискове и за финансовото управление на централата. Оттам просто заявиха, че взаимоотношенията с НЕК „са вътрешни за холдинга“ (двете дружества са под шапката на Българския енергиен холдинг).

Припомняме, че по време на изслушването на НЕК пред депутатите от енергийната комисия стана ясно, че общественият доставчик има задължения към производителите на ток у нас за общо 805,2 млн. лв. Просрочените задължения пък в края на ноември са били за 435,2 млн. лв. Това са задължения извън тези към АЕЦ „Козлодуй“, а представителите на обществения доставчик не отговориха колко дължи НЕК на Първа атомна.

Въпреки липсата на достатъчно свеж финансов ресурс централата е започнала работа по удължаването на живота на V и VI блок. Не е ясно обаче дали АЕЦ-а ще може да покрива със собствени средства строежа на нов ядрен блок, както се обещаваше до момента.

АЕЦ Козлодуй
НЕК
задължения
По статията работи:

Георги Велев