НАЧАЛО » българия

Започна оценка на щетите от наводненията

Жертвите останаха 11, след като двама от обявените за изчезнали в Добрич се появиха

fb
3E news
fb
21-06-2014 01:08:00
fb


Комисията за оценка на щетите от наводненията в най-пострадалия жилищен квартал на Варна „Аспарухово” вече започна работа, съобщиха от общината. Приливната вълна, която се е спуснала от гористата местност над кв. „Аспарухово” късно вечерта в четвъртък, е заляла горяма част от него като е разрушила напълно улиците, съборила е къщи, а множество жилища по ниските етажи са потънали в кал, унищожавайки покъщнината на хората.

Комисията, която работи под ръководството на главния архитект на Варна, извършва оценки на щетите на частните домове и общинската инфраструктура и обществените сгради. Работата по възстановяване на пострадалия район продължава, предаде агенция „Фокус“. Екипи на Пожарна безопасност и защита на населението, БЧК – Варна и доброволци разчистват засегнатия квартал.

Всеки може да дари вещи, хранителни продукти и питейна вода в офиса на Български червен кръст на ул. „Братя Шкорпил” в центъра на Варна. Не спират предложенията за помощ, получавани в общината и районното кметство от различни институции, организации и граждани от цялата страна.

Президентът Росен Плевнелиев и българският еврокомисар по хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева ще посетят днес най-тежко засегнатите от наводненията райони на Варна и Добрич, за да направят оглед на пораженията от бедствието и да се запознаят на място с предприетите мерки от Кризисния щаб по разчистване на кв. „Аспарухово“. По-късно ще посетят и Добрич, който също стана жертва на опустошителните наводнения в четвъртък.

Във Варна обстановката бавно се нормализира, остава да се възстанови напълно подаването на ток и почистването на улиците, същото е положението в Добрич и Велико Търново, каза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов.

Според данните на МВР броят на жертвите от наводненията в страната е 11 души. До вчера вечерта се считаше, че удавените при потопа във Варна и Добрич са общо 13, но за щастие двама от обявените за изчезнали по време на наводнението, се върнаха в домовете си. Загиналите в морската столица са общо 10, а в Добрич е един.

През изминалата нощ екипите на пожарната са успели да отводнят около 300 къщи в Добрич и Велико Търново. Санитарните служби на РИОСВ контролират качеството на водата, Агенцията за безопасност на храните наблюдават годността на продуктите, предназначени за пострадалите.

Министърът на отбраната Ангел Найденов съобщи пред БНТ, че всички модули и екипи на ведомството са в готовност и ако постъпят искания от съответните кризисни центрове на общини или на области, веднага ще бъдат задействани. То напомни, че общините трябва да разполагат с планове за действие за защита при бедствия - наводнения, земетресения и радиационна опасност.

„В един момент имаше достатъчно личен състав и техника, но липсваше координацията, ясното насочване на ресурсите, които бяха на място, към районите, които се нуждаеха най-много от хора и техника в този момент. Липсваше яснота хората към кого да се обърнат, когато имат нужда от помощ. В тези случаи тъкмо затова се намесва Общинският координационен център“, обясни Найденов.

Междувременно благотворителната кампанията на Нова телевизия и Българския дарителски форум, подкрепена от всички големи телевизии, вече е събрала около 480 000 лв. от изпратени SMS-и на гражданите с текст DMS VARNA на номер 17 777. Обществен форум ще гарантира разпределянето на парите, събрани за бедстващите.

наводнения
оценка на щетите
жертви
мерки
възстановяване
дарителска кампания
По статията работи: