НАЧАЛО » българия

Започва строителството на кръговото движение на Лъвов мост

fb
3E news
fb
13-02-2014 04:44:00
fb

Строителството на новото кръгово кръстовище на Лъвов мост в София започва тази събота. Очаква се, когато бъде завършен строежа, трафикът в този участък да се намали с 50 на сто, каза днес заместник-кметът по транспорта Любомир Христов. В момента през кръстовището преминават 60 хиляди превозни средства. Предстои промяна в организацията на движението.

След строителството историческият Лъвов мост в София ще бъде освободен от леки автомобили и ще се превърне в пешеходна зона, посочи Христов, цитиран от БНР. Като първоначално организацията на движение ще предвижда затваряне на булевард "Сливница" в участъка между "Христо Ботев" и улица "Раковска", северните платна от страна на Централна гара, ще има и цялостна организация на инженерните мрежи в този район.

 

F9380

 

По отношение на ефекта от трафика, с изграждането на кръстовището на две нива 32 хиляди ще преминават в  директното направление по "Сливница" и около 28 хиляди автомобила ще преминават през кръговото кръстовище, което ще бъде на нивото на "Мария Луиза". След реализацията на този проект през кръговото кръстовище времето за преминаване ще бъде съкратено на до 3 минути. Екологичната оценка показва, че основните елементи на вредните емисии, които се генерират от отработилите газове на автомобилите в кръстовището ще бъдат намалени с почти 50 процента, обясниха още от Столична община.

3eNews припомня, че проектът за кръговото кръстовище на Лъвов мост срещна не малко критики от страна на няколко неправителствени организации и представители на гилдията. След като те се надигнаха, Столична община реши да преразгледа концепцията си и нанесе известни корекции. Но отстоя идеята си за кръгово движение, срещу която всъщност бяха най-острите възражения. Една от промените в проекта е свързана с отхвърлянето на първоначалното трилентово движение и свиването му само в две ленти - нещо, което според общината е допринесло за известно поевтиняване на проекта. Общата му стойност възлиза на около 22 милиона лева.

Лъвов мост
кръгово движение
строителство
Любомир Христов
архитектура и градоустройство
По статията работи:

Георги Велев