НАЧАЛО » българия

Започва проверка на енергийните фирми, на които плащаме за осигуряване на студен резерв

fb
3E news
fb
15-01-2017 11:31:00
fb

Започва проверка на енергийните предприятия, които трябва да осигуряват студения резерв за системата. Това потвръди министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова по Нова тв, след като обяви новината в петък по време брифинг за състоянието на енергийната система на страната.

"По отношение на студения резерв имаме много сериозни притеснения, защото неговото предназначение е да се активира и да реагира тогава, когато е нужен на системата", каза министърът.

Шест са енергийните предприятия, които осигуряват студен резерв за българската електроенергийна система: ТЕЦ „Марица“ изток - 2, ТЕЦ „Бобовдол“, ТЕЦ Русе, ТЕЦ 3 „Димитровград“, „Брикел“ и „Биовет“, посочи Теменужка Петкова.

"Имаше проблем с ТЕЦ „Бобовдол“ заради замръзнали въглища и невъзможност да се реагира в максимално бързо време. По отношение на ТЕЦ  "Русе" причината бе свързана със замръзването на Дунав и невъзможността да бъде охлаждана централата", припомни тя.

ЕСО ще направи проверка на всеки един от аргументите, поради които не е активиран студеният резерв и ще бъде наложена санкция. За целта има специална процедура, обясни енергийният министър.

"Това са машини, те аварират, на всеки един производител може да се случи подобно нещо. Опитваме се да влезем в детайлите на аргументите на проблемите им. Независимо от всичко дружествата от държавната енергетика доказаха за пореден път, че са в перфектно състояние и са основният гръбнак на българската енергийна система“, коментира Петкова. По думите ѝ в мините е организиран денонощен режим на работа.

"Абсолютно всички колеги работят на 100%, всички са мобилизирани, така че да подаваме необходимото количество въглища, така че централите от „Маришкия басейн“ да функционират напълно“, посочи тя.

Петкова увери, че следят денонощно състоянието на потреблението и производството на електрическа енергия. В първия възможен момент износът на електрическа енергия ще бъде възстановен.

В полунощ в петък България спря износа на електрическа енергия заради върховото потребление в продължаващите тежки зимни условия. Министър Петкова подчерта, че спирането е временно като превенция за гарантиране на вътрешното потребление. Нека да видим и следващите няколко дни, тъй като се очаква отново понижаване на температурите, отбеляза още министър Петкова.

Тя бе категорична, че режим на тока няма и няма да има. По отношение на състоянието на язовирите министър Петкова посочи, че към днешна дата общият им обем е 56,4% от запълняемостта им, което е приблизително с около 10% повече от миналата година по това време.

студен резерв
проверка
Теменужка Петкова
По статията работи:

Галина Александрова