НАЧАЛО » българия

Започва емитирането на новите 10-годишни еврооблигации за 1,5 млрд. евро

fb
3E news
fb
26-06-2014 05:01:00
fb

Българското финансовото министерство е взело решение да емитира 10-годишни еврооблигации за 1,5 млрд. евро с падеж през септември 2024-та година, предаде агенция Dow Jones Newswire. Очаква се пласирането на ценните книжа да започне след днешното приключване на така нареченото „роуд шоу“ във Виена - срещи с потенциалните инвеститори, които българските власти проведоха още във Франфурт, Лондон и Париж, посочва изданието, цитирано от econ.bg.

Предполага се, че лихвата по новите български евробондове ще бъде около 3,15%, малко под прогнозата на премиера Пламен Орешарски от началото на седмицата за доходност от 4 на сто, предаде БНР.

Според изданието най-вероятно днес до ранния следобед инвеститорите ще могат да подават заявки за количеството, което биха искали да купят, както и за исканата от тях доходност. След това на база на подадените поръчки Министерството на финансите заедно с мениджърите на емисията - банките Citigroup, HSBC и JP Morgan Chase, ще вземат решение за разпределението на книжата и ще обявят резултатите от предлагането, посочва още Dow Jones Newswire.

Целта на предстоящото емитиране на нов български държавен дълг на международните пазари е да се съберат средства, с които да се рефинансира падеж на стари облигации за около 1,1 млрд. лева и за покриване на бюджетния дефицит през настоящата година – около 1,3 млрд. лева.

еврооблигации
емитиране
министерство на финансите
По статията работи:

Георги Велев