НАЧАЛО » българия

Западните Балкани ще страдат от недостиг на ток поне половин година след наводненията

fb
3E news
fb
27-05-2014 12:12:00
fb

Опустошителните природни бедствия на Балканите през последния месец ще доведат до забавяне на икономическия растеж в региона през тази година. Наводненията могат да предизвикат сериозни проблеми при снабдяването с ток през следващите 6 месеца, сочи доклад на Световната банка, предаде "Ройтерс" цитиран от econ.bg.

Бедствията в Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия причиниха смъртта на над 50 души след като най-тежките валежи от повече от един век насам предизвикаха сериозни проблеми в трите страни. Нанесените щети се равняват на стотици милиони евро, което представлява огромен удар за икономиките им.

В момента производството на ток в Сърбия е намаляло с 40 на сто в резултат на близо двуседмичното прекъсване на работата в електроцентралите. Проблеми се наблюдават и в Босна и в Хърватия, но в по-малък мащаб. „Смятаме, че в краткосрочен план, до края на 2014 г., наводненията ще имат отрицателен ефект върху икономическия растеж в тези страни. По-сериозният проблем обаче ще бъде свързан със снабдяването на електроцентралите с необходимото гориво в дългосрочен план“, обясни директорът на Световната банка за Югоизточна Европа Елън Голдстайн. Припомняме, че страната ни аварийно започна да изнася електроенергия за Сърбия през миналата седмица, като НЕК и води преговори със сръбските си колеги за доставка на определени количества ток.

Преди природните бедствия прогнозираният ръст за западнобалканския регион бе 1,9% през 2014 г. и 2,6% през 2015 г. Експертите от световната институция не конкретизират какъв ще бъде ефектът на наводненията върху тези цифри. Смята се обаче, че възстановителните работи и нарастването на потреблението ще стимулират икономическия растеж през 2015 г.

„Със сигурност ще се наблюдава по-трудно икономическо възстановяване през тази година, последвано обаче от по-бурен растеж след като страните се справят със щетите от наводненията. Все още не знаем за какви мащаби става въпрос“, допълни Елън Голдстайн. Тя обясни, че банката ще обсъжда предоставянето на финансови помощи на най-засегнатите страни.

наводнения
Сърбия
електроенергия
недостиг
По статията работи:

Георги Велев