НАЧАЛО » българия

Закон за прекратяване на договорите с американските централи внася Патриотичният фронт

fb
3E news
fb
08-07-2015 01:02:00
fb

Законопроект за прекратяване на дългосрочните договори с американските централи ТЕЦ „AES Марица Изток” 1 и ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток3“ внася Патриотичният фронт. Той е подготвен изцяло от организацията на Стефан Гамизов "Гражданска лига за България". Това заяви председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Припомняме, че Гамизов съветва депутатите от Патриотичния фронт в енергийния сектор.

„Подготвили сме специален закон със съответните консултации и компетенция. Използвали сме европейската практика в това отношение”, добави той. По думите му, законопроектът е доста сложен, с доста тежка математическа част.

„Смисълът е да се прекрати тази продължаваща и заробваща България договореност, съгласно която изплащаме много висока стойност на електрическата енергия, която купуваме от „КонтурГлобал Марица Изток 3"АД и „Ей И Ес - ЗС Марица Изток І". Заробването е резултат на няколко поредни правителства като се започне от Иван Костов и т.н, в резултат на което действащите договори принуждават България да заплаща много по-високи цени, отколкото са реалните разходи на тези централи”, обясни Симеонов.
Той подчерта, че самите договори са подписани в много заробваща България посока и в тях е дадена възможност на инвеститорите да заложат неправомерно високи, нереални разходи. „Нещо, което струва 200 млн., е показано, че са инвестирали 600. Никой не си е направил труда да направи проверка. Оттам нататък формирането на месечните цени в годишен план, давани от ДКЕВР, са на база завишени разходи”, коментира той и уточни, че са купували на фиктивна стойност и варовика, и въглищата. „Това е видно, когато сравним стойностите, на които са купували от от ТЕЦ „Мини Марица” 2, която е държавна”, посочи Валери Симеонов.

Депутатът оценява злоупотребите и ощетяването на държавния бюджет от американските централи са в размер на около 2,7 млрд. лева. Вероятно става въпрос за НЕК, коментираха експерти, запознати с материята.

Валери Симеонов обясни, че в началото са смятали, че тези така наречени от него щети са за 1, 2 млрд., но впоследствие сумите са се оказали доста по високи по изчисленията и формулите, които са приложили.

„Това са изчисления по методика, прилагана и в други европейски държави и е съгласувана”, каза той.

„Нито ДКЕВР на времето, нито Министерство на енергетиката, нито НЕК са си направили труда да направят каквито и да е проверки. В резултат на този брутален грабеж, сме стигнали до това състояние”,смята Симеонов.
Внесеният законопроект за прекратяване на договорите с американските централи по думите му е изцяло заслуга на на Гражданската лига на България с председател Стефан Гамизов. Той е бил подготвен от тази организация чрез паралелна работа на територията България и САЩ

 

американски централи
Патриотичен франт
Законопроект за прекратяване на договорите с американските централи
ТЕЦ AES Марица Изток 1
ТЕЦ Контур Глобал
По статията работи:

Маринела Арабаджиева