НАЧАЛО » българия

Големите индустриални фирми ще плащат по-малко за "зеления ток"

Мотивът е "запазване на конкурентноспоссобност".

fb
3E news
fb
26-02-2015 12:38:00
fb

Част от големите индустриални консуматори на електроенергия ще бъдат облекчени при плащането на по-високите цени за зелена енергия. Това решиха в рамките на второто четене на промените в закона за енергетиката депутатите. Мотивът е "запазване на конкурентноспоссобност". Не стана ясно обаче нито какво ще е облекчението, нито кои ще са индустриалните производители, нито за какви мощности става въпрос. Всичко това ще бъде уточнено от специална наредба.

Поредният нормативен докучент обаче няма да се подготвя от регулаторната комисия. Той ще бъде изготвен от три министерства - на енергетиката, на финансите и нa икономиката. Тази Наредба за предоставянето на финансова помощ от държавата за определени индустрии  ще има за цел да се намали тежестта, която възниква за тях  от разходите които тези индустрии правят за енергия от възобновяеми източници. Мотивът за тази промяна е, че това се изисква във връзка с правилата на ЕС за предоставянето на държавната помощ за околната среда и енергетиката за периода 2014-2020 г. Документът първо ще бъде нотифициран пред ЕК и едва след това ще започне да действа, обясни председателят на енергийната комисия към НС Делян Добрев. До 1 юли обаче по думите му е невъзможно да бъде направена нотификация, така че ефектът от действието на тази наредба може да е факт през 2016 г.

"Има насоки на Европейската комисия каква помощ може да се предостави. В тези насоки има цял раздел, който определя колко голяма трябва да е тази помощ и какви трябва да са изискванията към предприятията, какъв процент от сеебстойността на тяхната продукция трябва да  е енергия., дали са износителки или не", каза Добрев. По думите му всяка държава по собственначин е определила критериите на които трябва да отговарят тези компании.

"Целта е по-скоро ограничаване на риска на който тези индустрии са изложени в бъдеще", заяви Добрев, като подчерта, че това касае само зелената енергия, като процентът ще е малък. "Ако не се лъжа в насоките на ЕК облекчението е до 20%, но не на крайната цена, а на добавките за зелена енергия. В нашия случай този процен ще е по.малък, а като процен от крайната цена - още по.малко", каза Добрев.

Припомняме, че още при обсъждането на промените в законопроекта в енергийната комисия представителите на КРИБ и БФИЕК  катгорично се възпротивиха срещу продължаването на практиката с преференциалните цени за зелена енергия.

От БСП лява България категорично оспориха текста за тази т.нар. "такса задължение", защото нямало разчети каква ще е ползата за бизнеса от намаляването й и как ще бъде разпределена тежестта между останалите потребители. Те определиха този текст като държавна помощ.

Икономиите за големите предприятия означава, че ще трябва те да бъдат поети от останалите потребители, мотивира позицията на левицата Жельо Бойчев. Георги Кадиев посочи, че се делегира правото на трима министри да предлагат мерки за компенсация и това, според него, било предпоставка за корупция. "Кой ще плати сметката, ако сега дадем преференции за "Лукойл-Нефтохим", попита депутатът и предупреди, че Европейската комисия няма да одобри този текст, защото е държавна помощ.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова разсея опасенията по отношение на ЕК като обясни, че се допуска предоставянето на помощ за намаляване на финансовата тежест заради възобновяемите източници за определени сектори, например химическата промишленост. Трите министерства имат пряко отношение към промените, обясни тя защо три ведомства ще решават за ограничаване на таксата.

Валентин Николов /ГЕРБ/ припомни, че през последните години таксата (за ВЕИ) се е вдигала главоломно и големи чуждестранни инвеститори са се отказали от България. Ако се сложи граница, над която тя да не нараства, това ще е балансът малките потребители да не поемат допълнителна тежест, от една страна, от друга - големите да направят своите сметки, изчисления, за да инвестират у нас. В подкрепа на приетият текст Делян Добрев, председател на енергийната комисия, подчерта, че начинът за реиндустриализация е да са създадат условия промишлените предприятия в България да работят.

Всяка идея може да бъде опорочена, но не можем да не опитаме да създадем нови предпоставки за развитие на индустрията и разкриване на работни места, защити предложението и Мартин Димитров от Реформаторския блок.

Рамадан Аталай от ДПС коментира, че ако не бъде гласуван текстът, нямаме право да искаме от индустрията да разкрива нови работни места. Но добави, че структурата на промишлеността трябва да бъде променена и да не се закриват повече производствени мощности от тежката металургия.

Мнозинството не прие предложението на независимия депутат Велизар Енчев за обществен съвет, който да контролира решенията от специалната компетентност на министъра на енергетиката и да участва в изготвянето на програми и стратегии за преструктуриране в енергетиката, за даване на разрешение за търсене и проучване на енергийни ресурси, както и за приватизация на търговски дружества като "АЕЦ Козлодуй" ЕАД , НЕК, ТЕЦ "Марица Изток 2" и др. от стратегическо значение.

Закон за енергетиката
индустриални потребители
НС
ВЕИ
зален ток
По статията работи:

Галина Александрова