Законът за КТБ на Пеевски, Цонев и Хамид мина на второ четене

Източник: БГНЕС

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за банковата несъстоятелност, предложени от ДПС, които са свързани с казуса „КТБ”, предаде БГНЕС.

В законопроекта е записано, че той цели да се осигурят ефективни механизми за попълване на масата на несъстоятелността на банка, обявена в несъстоятелност, както и да се противодейства на схеми за вторичното разграбване на активите, закупени пряко или непряко с пари с такъв произход. Промените включват още забрана за квесторите, временните синдици и синдиците да заличават обезпечения, учредени в полза на банката в несъстоятелност.

Въвежда се и относителна недействителност на всяка сделка за прехвърляне на вземане с произход от банка. Законопроектът предвижда също обявяването за нищожни на всички заличавания на учредени обезпечения, извършени в периода от поставянето на банката под особен надзор до започване на осребряването нейното имущество, както и недействителност на сделки, имащи за предмет прехвърляне на дялове или акции, извършени от длъжници на банка след поставянето й под специален надзор.

Проектът беше внесен в НС от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Мотивите за изготвянето на законопроекта е случилото се с КТБ и нейните активи след обявяването ѝ под особен надзор на 21 юни 2014 г. досега. „Процес, който е известен в публичното пространство като вторично разграбване на активите на КТБ. Ако законопроектът бъде приет, той ще се яви ефективен правен инструмент в ръцете на синдиците да възстановят разграбеното от КТБ“, заяви тогава на брифинг Йордан Цонев. Той коментира, че в публичното пространство има фалшификации и манипулации относно това, че Делян Пеевски участва в този процес и уточни, че както добре се е видяло от анализите, до момента на поставяне на банката под особен надзор, той не е участвал нито в управлението на банката, нито в управлението на банковия надзор, нито по някакъв начин юридически е „спомогнал“ за това, което се случило в КТБ.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари