Законът за горивата се отлага с шест месеца. До наредбата "малките" собственици няма да бъдат санкционирани

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
1030
article picture alt description

Влизането в сила на закона за горивата да бъде отложено с 6 (шест) месеца от датата на влизане на настоящия и вече действащ такъв закон от 28 януари тази година. Това решиха на второ четене депутатите от комисията  за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика и контрабандата към Народното събрание след продължилото повече от четири часа заседание  във вторник. В рамките на дискусията, преди обсъждането на промените бяха разменени остри реплики. Министърът на икономиката Емил Караниколов поиска отговоронст от депутата Драгомир Стойнев за твърденията му за облагодетелстване на сивата икономика, а председателят на комисията Емил Димитров припомни на собствениците  на малки бензиностанции, че в закона  няма малък и голям,  редът е еднакъв за всички.

Все пак остава неясно дали настоящата ситуация не поражда правни абсурди. Уверенията не са достатъчни.


С до 6 месеца се отлага и срокът, в който министърът на икономиката ще трябва да изготви наредбата за прилагането на закона. Това означава, че през времето на изготвянето на наредбата малките собственици на бензиностанции и търговци на горива (през периода до изготвяне и влизане в сила на закона и в частност на наредбата) няма да подлежат на санкции. По същество наредбата урежда и воденето на регистър на лицата осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и нефтопродукти. По време на уточняването на сроковете, в които трябва да влезе в сила измененият закон и наредбата председателят на комисията Емил Димитров вметна „ Да не стане така, да сложим динената кора на министъра на икономиката, който каза че през май ще еготов (с наредбата)“?.

Депутатите, по предложение на ДПС се съгласиха и с отпадането на изискването за капитал 20 хил. лв. при регистрация, както и  още 20 хил. лева банкова гаранция.

Промените ще бъдат подложени на обсъждане в пленарната зала в четвъртък.

Депутатът Христиан Митев от НФСБ от своя страна обаче постави под съмнение правото на комисията да извършва и съгласува на този етап промени в закона за горивата. Според него комисията има право само да се произнесе само по предложението на министерски съвет, свързано с отлагателното действие на иначе вече действащият закон за горивата.

В дискусията на комисията се намеси и председателят на правната комисия Данаил Кирилов, но той на практика бе в подкрепа на икономическия министър и колегите си от парламентарната група.


Настоящият Закон за изменение на Закона за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и нефтопродукти, популярен като закон за горивата бе приет през месец юли тази година. През есента се появи вариант на наредбата, но веднага бе оттеглен. В началото на януари месец КРИБ настоя за промени в закона с твърдението, че има възражения от строителния и минния  бизнес.

Тези промени се оказаха несъгласувани с Българската петролна и газова асоциация (БЛГА). В резултат БПГА напусна КРИБ. В рамките на среща в БСК браншовиците от строителния и минния сектор постигнаха разбирателство за промените в закона за горивата. В частност става въпрос за регламентиране на зареждането на транспортните средства с горива в обособени територии.

Както стана ясно обаче, това бе достатъчно министърът на икономиката да поиска от Министерски съвет отлагане на влизането в сила на закона за горивата с 6 месеца.
Впоследствие обаче се оказа, че проблем са и т.нар. малки собственици на бензиностанции и търговци на горива. Те облякоха жълти жилетки и заплашиха с протести и блокади дори на границите на страната.  На специална пресконференция те поискаха да отпаднат предвидените в закона изисквания да имат 20 хил. лева капитал при регистрация, още 20 хил. лева банкова гаранция.

Министърът на икономиката Емил Караниколов започна с остра реакция след интервю от днес по-рано на депутата и бивш икономически министър Драгомир Стойнев, който поставя въпроса дали с настоящото отлагане на закона за горивата не се подкрепя сивата икономика и не се финансират евентуално избори.

Караниколов мотивира искането за отлагане с това, че не може да дели бизнеса. Бизнесът е от двете ми страни. Сега вие кажете кой е сив и кой не, каза той.

В рамките на дискусията в парламентарната комисия днес министър Караноколов заяви, че не може да дели бизнеса на малък и голям. Той дори се похвали, че вече има дирекция с назначени хора, които работят. Както и, че няма проблем с наредбата, която е готова. „Тя е на бюрото ми“, каза той и допълни, че има вече сключен договор и по отношение на техническото задание за регистъра.

Като абсурдна определиха от OMV дискусията по закона за горивата и коментираха, че тази нестабилност, променливостта на средата, липсата на законодателство е трудно обяснима за акционерите на компанията.

Изпълнителният директор на БПГА Валентин Златев за пореден път обърна внимание на липсата на ред при вноса на горива и неработещата система БАЦИС.


„БПГА сезира преди 3 г. главния прокурор че системата БАЦИС не функционира и от нея се изтриват количества товари с горива, което се отразява на бюджета. Тя и до днес не работи. Много ми е интересно като се направи съпоставка“, каза Златев, като не пропусна и липсващите танкери с горива.


Съмнявам се че българският  парламент е отделил толкова  време за обсъждане  на демографското и социално състояние на държавата, колкото на закона за горивата, каза Златев, като поиска от представителя на малките бензиностанции Симо Симов да каже кой представлява и не пропусна и хронологията на събитията.  По думите н изпълнителния директор на БПГА заседанието на комисията би трябвало да разглежда само изменение и допълнение на закона за горивата, но не и отлагане.

„Не може да не си давате сметка, че искате да се отложи преследването на нарушителите“, каза Златев и изрази надежда, че парламентът няма да допусне нарушение на българската конституция.


Междувременно председателят на комисията Емил Димитров съобщи, че предстои в най-скоро време докладът на прокуратурата по проверката на пазара на горива, включително и да системата БАЦИС да бъде разсекретен и тогава да станат ясни доста неща около нелегалния пазар на горива.


"Малките" собственици на бензиностанции и търговци на горива се оказаха за пореден път недоволни, въпреки че основните поправки са заради тях. Те дори заподозряха председателя на комисията в "манипулации", оплакаха се, че не им се дава думата, че за пръв път са поканени и пр. 

Симо Симов, представител на Националното сдружение на „малките“ собственици на бензиностанции поиска за пореден път отлагане на закона и изготвянето на съвсем нов. Симов заяви, че са инвестирали в изоставени и малки райони, там, където големите вериги не стигат, както и, че държат 15-20 % от дистрибуцията на горива и са създали около 6 хил. работни места. Защо да не мога да заредя един комбайн на село?, попита Симов като обвини депутатите, че с този закон се създава монопол, а през есента отново ще има протести.

„Дайте да върнем закона. Този закон се гласува без дебат“, каза той и обясни, че проблемът не е в 20-те хиляди лева. „Някой ще държи целия пазар и ще манипулира“, заяви той.


В отговор председателят на комисията Емил Димитров (Ревизоро) обясни как по време на  обсъждането на настоящите текстове в закона се е стигнало до разбирателство със земеделците.  „Нали 20-те хиляди лева бяха проблем, щяхте да загинете. Преди два часа това бе причината, поради която щяхте да фалирате. Сега се оказва, че не е така“, репликира Димитров. Той обърна внимание и на задълженията на големите собственици, свързани с 90-дневните запаси от горива.

„Вие ще вадите хиляди тези, но никога няма да се съгласите да имате регистрация на вашите обекти. Просто не искате регистрация, защото никога вашите обекти не са отговаряли на изискванията за такъв тип обекти“, каза председателят на комисията, като вметна, че не иска да обсъжда никого.  „Така както държавата е вменила задължения на големите, така и вие трябва да поемете такива.  Ние не ви делим на малки и големи – сега сте наравно с другите. Които са нелегални винаги ще си останат нелегални, които са нередовни винаги ще са нередовни“, каза председателят на комисията, като обърна внимание, че не са съгласни дори на направеното предложение за отпадане на изискванията за капитал.
„Заради вас правим редица отстъпки“, припомни Емил Димитров. Припомняме, че законът въвежда строги норми за сигурност, противопожарна безопасност, за преработка на отпадъци и пр.

В мотивите на правителството за отлагане на закона се уточнява, че в него „бяха констатирани и неясноти в приложното му поле, както и възможност за колизия с норми от други действащи закони, което на практика би довело до фактическа невъзможност за изпълнението му от страна на лицата, подлежащи на регистрация“.


Искането е за отлагане от 1 юли 2019 г., а издаването на наредбата, според предложението е със срок до 1 август 2019 г.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща