НАЧАЛО » българия

Законодателните промени за либерализацията на енергийния пазар стартират през септември

fb
3E news
fb
28-05-2015 06:08:00
fb

Законодателните промени за либерализацията на електроенергийния пазар ще бъдат готови през септември. В момента се водят водят разговори със Световвната банка, с която предстои да се сключи консултантски договор за избор на модел за либерализацията на пазара. Това обясни пред депутатите от комисията по енергетика към парламента министър Теменужка Петкова. „Целта ни е да изберем най-добрия модел, така че да защитим и потребителите, и всички заинтересовани страни“, каза тя. Министърът уточни, че този модел ще включва и така  наречения компенсаторен механизъм.Той ще трябва да компенсира разликите между  пазарната цена и цените, по които НЕК изкупува ток по  дългосрочните договори.

„НЕК ще продължи да е страна по дългосрочните договори с двете американски централи, с възобновяемите енергийни източници, така че тези ангажименти трябва да се поемат от НЕК. Затова трябва да бъде изработен компенсаторен механизъм, който да може да покрие разликата, на която НЕК ще продава енергията и цената, по която е длъжна да изкупува", каза Петкова.  Припомняме, че един от вариантите за либерализацията е по дългосрочните договори да се сключат т.нар. "договори за разлики". 

Страната ни е позакъсняла доста с либерализацията на електроенергийния пазар, заяви министърът в отговор на въпрос на депутата от ДПС Рамадан Аталай. защо след толкова говорене за либерализацията на пазара едва сега ще  започва да се избира модел и дали ще бъдат спазени сроковете. Ако вие знаете досега да е изготвен  анализ на модела, моля кажете къде е, призова тя Аталай. 
Едва в края на 2014 г. Българската  независима енергийна борса е получи своя лиценз, припомни от своя страна енергийният министър. Упреци обаче, че едва сега се търси модел за либарализацията имаше и от страна на други депутати. 

Петкова изрази надежда, че именно либерализацията на енергийния пазар е следващата стъпка за подобряване на финансовото състояние на НЕК.

„За  първото тримесечие на 2015 г. НЕК регистрира печалба 25 млн.  лв., но тя идва от почти двойно увеличените продажби на свободния пазар. На регулирания пазар НЕК работи на загуба и  това ще е така, докато не бъде променен моделът, посочи  министърът.

 

НЕК
либерализация на енергийния пазар
Теменужка Петкова
БЕХ
Българска независима енергийна борса
По статията работи:

Маринела Арабаджиева