НАЧАЛО » българия

БЕХ е отпуснал кредити на НЕК за 1,23 млрд. лева

Общият дълг на холдинга се е повишил до 55% спрямо юни 2013 г., когато е бил 30 на сто

fb
3E news
fb
20-03-2014 01:24:00
fb

Националната електрическа компания е получила до края на 2013 г. заеми от Българския енергиен холдинг за 1,23 млрд. лева. Това става ясно от публикуваната от агенция Fitch информация за кредитния рейтинг на БЕХ. Оттам допълват, че края на годината заемите на холдинга към дъщерните му дружества са за общо 1,46 млрд. лева. Според данни на НЕК общите й задължения в края на октомври миналата година бяха 2,2 млрд. лева. Така се оказва, че повече от половината й дълг е към холдингът.

Припомняме, че държавният енергиен холдинг изтегли петгодишни облигации за 980 млн. лева през миналата година като част от средствата отидоха за финансовото спасяване на НЕК. Въпреки това компанията е в технически фалит и в момента, но не може да бъде обявена в несъстоятелност.
Ако се предположи, че необходимите средства от страна на БЕХ за финансиране на строителството на газопровода „Южен поток“ са напълно дългово финансирани, то левъриджа (нормата на възвръщаемост) може да се повиши три пъти до 2016-2017 г., обясняват от Fitch Трябва да се знае, че така се повишава обаче и риска за печалбата или загубата на дружеството.

Финансовата стратегия на БЕХ за момента е да се повиша дълга на холдинга и изплащане на задълженията на някои от дъщерните фирми. От Fitch не конкретизират дали става въпрос за дълговете на НЕК, но компанията е в най-тежко състояние. По данни на агенцията, заради тази стратегия общия дълг на холдинга се е повишил до 55% спрямо юни 2013 г. Тогава той е бил 30 на сто.

Агенцията припомня, че ликвидността на групата все пак е достатъчна за момента независимо от изтеглените 500 млн. евро петгодишни облигации. В края на 2013 г.  БЕХ е имал 510 млн. лева собствени средства и краткосрочен дълг за 161 млн. лева. Холдингът вече е диверсифицирал своите финанси в няколко местни и международни банки и така са намалили рисковете си от концентрация на средствата в една банка, допълват от Fitch.

БЕХ
заем
НЕК
задължения
дълг
рейтинг
По статията работи:

Георги Велев