НАЧАЛО » българия

Загубите по програма "Околна среда" все пак остават 27 млн. евро

2014 г. е ключова за промяна на методиката за изчисляване на такса смет, каза екоминистърът Искра Михайлова

fb
3E news
fb
03-02-2014 05:07:00
fb

Целта на екоминистерството през изминалата година беше да намали до минимум загубите на средства през 2013 г.. Първоначално очакванията бяха, че ще изгубим 200 млн. евро. В края на миналата година се оказа, че загубите ще са само 27 млн. евро. Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова обяви, че те могат още да бъдат намалени. България имаше последна възможност да направи искане до Еврокомисията с аргументи да не загуби и тези средства. В крайна сметка тези средства ще бъдат изгубени.

Средствата са усвоени за рекултивация на депа, сключване на нови договори, форсиране на плащанията по проекти, реализиране на проектите за софийското метро и трамваи и спасяването на проекта за столичния завод за отпадъците.

Това стана ясно и от изказване на екоминистъра в сутрешния блок на БНТ. 

Няма да допуснем неправомерно застрояване на природен парк „Странджа”, заяви Искра Михайлова. 70% от територията на община Царево е част от природния парк и е необходимо да се намери балансът между защитата на природата и естествения интерес на общината да търси потенциал за развитие на туризма. Стъпка в правилната посока е наличието на общи устройствени планове, посочи министърът. По думите й, по Черноморието има много общини, които от години работят по устройствените си планове и не са напреднали по тях. „Имаме обезлюдяване на Странджа. Имаме населени места с почти никакъв растеж, с изключение на района на Черноморието, който пък е обект на най-големи притеснения от природозащитниците. 
 
Михайлова посочи, че в момента МОСВ много активно подготвя позицията си по повод наказателната процедура срещу България за съществуването на депа за отпадъци, които не отговарят на европейските изисквания. Закриването им е трябвало да стане през 2009 г., но поради липса на средства към 2012 г. все още има 130 такива депа. Сега са 113. Ангажиментът, поет от страната ни, е към 2015 г. да бъдат изградени 24 нови депа, за момента са само две. „Активно готвим позицията си. Убедена съм, че в лицето на Комисията ние нямаме само наказателен отряд, а колеги”, каза министър Михайлова. По думите й, санкциите по процедурата са много строги – при доказано нарушение само първоначалната вноска е около няколко стотин милиона евро.
Министър Искра Михайлова коментира и темата за предстоящия КСНС при президента на тема европейски фондове: „Малко съм разочарована защо точно сега, но волята на президента е такава и ние ще се съобразим”, посочи тя.
 
2014 г. е ключова за промяна на методиката за определяне на такса смет, каза още министър Михайлова. От следващата година тя трябва да се изчислява не на база данъчната оценка на сградата, а върху количеството изхвърлян боклук. „Щом 90% от държавите са намерили такава формула, ще я намерим и ние”, коментира екоминистърът. По думите й, това е и един от начините да променим мисленето си по отношение на оползотворяването на отпадъците.
 

 

Околна среда
еврофондове
такса смет
депа
Странжда
загуба на средства
По статията работи: