НАЧАЛО » българия

Завършиха сеизмичните проучвания на блок „Хан Аспарух“

fb
3E news
fb
21-01-2014 02:03:00
fb

OMV, Repsol и Total завършиха най-машабните сеизмични проучвания в блок „Хан Аспарух“. Това са и най-големите проучвания на българския морски шелф правени някога за добив на нефт и газ. Сеизмичните проучвания са приключени на 16 януари и са продължили 210 дни. Направени са 3D изледвания на сеизмиката на района, а отделно е извършено и 2D проучване на 3000 км от българския черноморски шелф.

„Горди сме, че приключихме с тази толкова важна стъпка от фазата на проучване на блок Хан Аспарух. Интерпретацията на данните ще позволи на нас и нашите партньори да определим местонахожденията за сондиране на двата проучвателни сондажа, които се планират през 2015 година и 2016 година, за да се направи оценка на потенциала на въглеводородните ресурси в тази част на Черно море.". Това заяви днес Яп Хуискес, член на Изпълнителния съвет на OMV, отговорен за сектор „Проучване и Добив“.

В момента OMV отговарят за проучванията, а впоследствие Total се очаква да извършва сондажите. Блок Хан Аспарух се намира дълбоко в морето, в българския сектор в западната част на Черно море и покрива район от 14,220 кв. км. при дълбочина на водата достигаща до 2,200 м., припомнят от проучващите компании. Това е и най-голямото извършвано проучване в корпоративната история на OMV, допълват от дружеството.

блок Хан Аспарух
сеизмични проучвания
OMV
Total
Repsol
По статията работи:

Георги Велев