НАЧАЛО » българия

ЕС ни дава близо 4 млн. евро за плодове, зеленчуци и мляко в училищата през учебната 2017/2018 г.

Освен създаването на здравословни хранителни навици у децата, програмата помага и на местните земеделски производители земеделие, като осигурява пазар за продукцията им.

fb
3E news
fb
31-07-2017 02:05:00
fb

България ще получи над 3,844 млн. евро помощ по линия на програмата на ЕС за предлагане на плодове, зеленчуци и млако в училищата. От тази сума 2 677 109 евро са за плодове и зеленчуци, а 1 167 367 евро – за мляко и млечни продукти през учебната 2017/ 2018 г., става ясно от съобщение на Европейската комисия.


На 1 август влиза в сила новата схема на ЕС за предлагане на плодове, зеленчуци и мляко в училищата. Тя вече ще може да се прилага в целия ЕС от първия ден на учебната 2017/2018 година, съобщават от ЕК.


Програмата има за цел да възпитава здравословни хранителни навици у децата и се състои в предлагането на плодове, зеленчуци и млечни продукти, както и в специални образователни програми, чрез които учениците научават значението на доброто хранене и как се произвежда храната. Единната схема обединява и оптимизира съществуващите проекти, от които през изминалата година са се ползвали над 20 милиона деца.


Въпреки че участието не е задължително, всичките 28 държави членки са посочили, че ще участват в инициативата през учебната 2017/2018 година. Освен създаването на здравословни хранителни навици у децата, програмата помага и на местните земеделски производители земеделие, като осигурява пазар за продукцията им.


„Изключително съм доволен, че от утре в училищата се въвежда новата схема. С нея ще се окаже безценна подкрепа на милиони европейски ученици и хиляди земеделци във всяка държава членка. През последните години тази подкрепа се оказа особено важна за земеделците, а увеличеното финансиране ще повиши стойността ѝ. Освен това новата схема е в унисон с нашия приоритет за опростяване, като обединява предишните схеми за мляко и за зеленчуци в училищата. На последно място, радвам се, че заедно с комисарите Андрюкайтис и Наврачич участваме в инициатива за възпитаване на здравословен начин на живот и съм убеден, че тази схема има ценен принос към това“, заяви Фил Хоган, комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони.


Децата в училищна възраст ще получават с предимство пресни плодове, зеленчуци и мляко за пиене. С одобрението на националните здравни органи могат да бъдат раздавани и преработени продукти, като супи, плодови пюрета, сокове, кисели млека и сирена. Не се допуска добавянето на захар, сол и мазнини, освен ако националните здравни органи разрешат ограниченото им използване.


Държавите членки определят как точно да бъде прилагана схемата, дали да бъдат включени тематични образователни мерки и други селскостопански продукти, и могат също така да осигурят за финансираната от ЕС схема допълнителни национални средства.


Изборът на продуктите зависи от здравни и екологични съображения, тяхната сезонност, разнообразие и наличност, като предимство се отдава на продуктите от ЕС. Държавите членки могат да отдадат предпочитание на закупуването на местни или регионални продукти, биологични продукти, на късите вериги на доставка, екологичните предимства, както и на схемите за качество на селскостопанските продукти.


От 250 млн. евро финансиране от ЕС за периода 2017—2018 учебна година, около 150 млн. евро ще бъдат отпуснати за плодове и зеленчуци и 100 млн. евро за мляко.


Новата схема за училищата е част от програмата за опростяване на комисаря Фил Хоган. Тя позволява по-плодотворно взаимодействие и резултатност в прилагането на новата схема и допълва други мерки в областта на здравеопазването и образованието. От 1 август 2017 г. двете съществуващи схеми за училищата — за предлагане на плодове и зеленчуци и за предлагане на мляко — ще бъдат обединени в единна правна рамка.


Новите правила имат за цел повече ефикасност, по-целенасочена подкрепа и по-силно ударение върху образователния аспект.


Понастоящем 24 държави членки участват в старата схема за предлагане на плодове и зеленчуци, а 28 - в старата схема за предлагане на мляко. През изминалата година около 20 милиона ученици са получили мляко, а около 11,7 милиона - плодове и зеленчуци, отбелязват от ЕК.еврофинансиране
програма на ЕС
плодове
зеленчуци
мляко
училища
По статията работи:

Галина Александрова