НАЧАЛО » българия

ЕС е готов да купува руския газ от Турция, "Южен поток" е отписан окончателно

fb
3E news
fb
14-01-2015 07:08:00
fb

 

На фона на очакванията на добри новини от Москва по проблема с "Южен поток" след посещението на еврокомисаря Марош Шефчович в руската столица, България беше изненадана от новината, че ЕС е готов да купува газ от Турция по бъдещия "Турски поток", който измести трансграничния газопровод през страната ни.

Европейският съюз е готов да разгледа предложението на ръководителя на "Газпром" Алексей Милер за покупка на 50-60 млрд. куб. м. руски газ от Турция. Това стана ясно след срещите на заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович в Русия, където той разговаря с руските официални лица за бъдещето след спирането на проекта за газопровод "Южен поток".

Проектът "Южен поток" приключи, на дневен ред е "Турски поток", заяви Алексей Милер, цитиран от агенция ТАСС.

"Господин Милер ме информира за решението да се доставя целия газ през Турция вместо през Украйна. Честно казано, аз бях доста учуден от това предложение, защото дойдох да обсъждаме възможностите за енергийната сигурност на Югоизточна Европа след отказа от реализацията на "Южен поток". Предложението на Милер европейските държави да купуват 50-60 млрд. куб метра руски газ от Турция едва ли ще работи, но ние трябва да се върнем към това предложение и да го обсъдим", уточни Шефчович пред журналисти.

 


"ЕС трябва да побърза със създаването на газопреносна инфраструктура за получаване на газ по "Турски поток", каза още Милер. За да се спазят сроковете, работата по изграждането на новите газопроводи в страните от ЕС трябва да започне още сега, заявипрезидентът на "Газпром".

"Нашите европейски партньори са информирани за това и тяхна задача е създаването на необходимата газопреносна инфраструктура до границите на Турция и Гърция", поясни още той.

Попитан за съдбата на проекта "Южен поток", ръководителят на "Газпром" допълни, че проектът е затворен. "Турски поток" се явява единственият маршрут, по който могат да бъдат доставени 63 млрд. куб. м. руски газ. В момента те се транспортират през Украйна. Други варианти няма", заяви още той.

"Газпром" изгражда своя стратегия, основаваща се на плана за създаване на Европейски енергиен съюз", допълни Милер. "Ние имаме своя стратегия за по-нататъшни действия въз основа на плана за създаване на Европейски енергиен съюз. За нас това е ново предизвикателство и възможност. Надяваме се създаването на такъв съюз по никакъв начин да не намали надеждността и сигурността на енергийните доставки", каза още той пред журналисти.

Милер допълни, все още има риск за доставка на руски газ през територията на Украйна тази зима. "Транзитните рискове на територията на Украйна през тази зима остават, тъй като Украйна заради финансови затруднения не успя през ноември и декември миналата година да купи необходимия обем руски газ и значително намали газовите си запази в подземните си хранилища", каза Милер.

ЕС е готов да разгледа предложението на ръководителя на "Газпром" Алексей Милер за покупка на 50-60 млрд. куб. м. руски газ от Турция. Това заяви на свой ред заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.

"Работата по енергийния диалог Русия-ЕС ще бъде възобновена в рамките на месец", заяви руският министър на енергетиката Александър Новак след среща с Шефчович. Новак заяви, че двамата са обсъдили "Турски поток", както и въпросите за газа и електроенергетиката.

Енергийното сътрудничество между Европейския съюз и Русия ще бъде обсъдено на срещата на външните министри на ЕС на 19 януари, каза Марош Шефчович. В същото време той заяви, че предложението да се прехвърли продажбата на руски газ от Украйна в Турция нанася щети по имиджа на "Газпром".

На 1 декември 2014 г. по време на посещението си в Анкара руският президент Владимир Путин обяви, че проектът "Южен поток" е приключил и на негово място ще се изгради нов тръбопровод със същия капацитет, който ще свързва Русия и Турция по море.

 

Турски поток
Южен поток
Марош Шефчович
Милер
По статията работи:

Галина Александрова