НАЧАЛО » българия

ЕСО се допитва до БФИЕК и бизнеса за регулиране на товара по мрежата

fb
3E news
fb
10-08-2017 01:28:00
fb

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) се допитва до бизнеса по отношение на възможността да мести и променя товара си в мрежата. Целта е потребителите да могат да се ползват от резервите на системата.

Става въпрос за това балансиращите групи по диспечерско разпореждане (на ЦДУ) да могат часово да преместват, или променят така енергийната си консумация, че да се запазва гъвкавостта на системата. По този начин се очаква ефективно управление на потреблението на електроенергия.

За да може да стане това обаче ще са необходими законодателни промени. Това обясни пред журналисти председателят на УС на БФИЕК Константин Стаменов след общественото обсъждане в КЕВР на Плана за развитие на електропреносната мрежа на ЕСО за периода 2017 – 2026 г. 

"Водим разговори с бизнеса за регулиране на товара", потвърди и изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов. По думите му, въпреки че в случая на става въпрос за инвестиции, това ще изисква средства. Все още всичко е предварително и в ранен етап, стана ясно от думите му.

Стаменов обясни, че на практика тази възможност, която сега се проучва от ЕСО е регламентирана от европейското законодателство. В частност тя е част и от пакета „Чиста енергия“, като в него е доразработена.

На първо място става въпрос за задействане на възможността от промяна и месетене на товара от големите индустриални предприятия, а впоследствие и от агрегаторите и разбира се в бъдеще – и от битовите потребители. Тази възможност е свързана и с въвеждането на т.нар. „умни електромери“, което дава опцията за проследяването на динамиката на цените на пазара на електрическа енергия. По този начин например, даден битов потребител, при въвеждането на такъв тип управление на системата ще може в бъдеще по телефона да изключва например бойлера си. Като цяло системата няма да се натоварва например, в студените дни преди пускането на парното, когато всички включват максимум електрически уреди за отопление, стана ясно от обясненията на Стаменов.

„Говорим за умно потребление и управление на електрическия товар в системата“, допълни председателят на управителния съвет на БФИЕК.

ЕСО
БФИЕК
Константин Стаменов
По статията работи:

Маринела Арабаджиева