НАЧАЛО » българия

ЕСО и "Булгартрансгаз" също с вноска от 5% във Фонд "Сигурност на енергийната система"?

fb
3E news
fb
16-07-2015 04:17:00
fb

Има идеи да се разшири обхватът на вноската от пет процента, с която ще се попълва фонд "Сигурност на енергийната система", и тя да се събира не само от производителите на енергия, но и от системните оператори - ЕСО и "Булгартрансгаз".Това съобщи пред журналисти председателят на комисията по енергетиката в Народното събрание Делян Добрев. Той уточни, че все още не е е сигурно дали операторите ще бъдат включени в обхвата, но подчерта, че такива примери има в други европейски страни.

До 18.00 часа утре е срокът за внасяне на предложения за промени в Закона за енергетиката преди второто четене на законопроекта, а на извънредно заседание на комисията по енергетика в понеделник законопроектът ще бъде разгледан на второ четене. В пленарната зала той трябва да бъде приет в сряда и до петък, 24 юли, трябва да е обнародван в Държавен вестник, така че да може КЕВР да се произнесе с новите цени до края на този месец, каза Добрев.

В отговор на въпрос дали новата такса от пет процента за всички енергийни предприятия ще бъде включена в регулаторната рамка - тоест ще бъде призната за разход на дружествата, Добрев каза, че ще има предложения и в двете посоки, и какво всъщност ще бъде прието, ще стане ясно в понеделник.

Засега няма идеи в обхвата на компаниите, дължащи 5-процентна вноска върху приходите си от продажба на еленергия, да бъдат включени и електроснабдителните дружества, заяви депутатът. „Трябва да се има предвид, че цялата тази енергия, за която е платена вноска във Фонда, веднаж е платена от производителя. Ако се пренесе тази вноска и на крайния снабдител, каквито са ЕРП-тата, то ще се получи вноска върху вноска", коментира Добрев. По думите му за преноса обаче не е така, там се събират такси от пренос, а не от чиста продажба.

При всички положения от очаквания приход от около 203 млн. лв. от таксата ще трябва да бъде извадена вноската от двете американски централи, която по силата на техните договори се поема от НЕК, отбеляза Добрев.

Той уточни, че все пак засега това е само идея, която се обсъжда. Обсъжда се и ако вноската от 5% обхване и „Булгартрансгаз“ върху какво ще бъде.

„Това е идея, която се коментира в момента но принципа е върху оборота. Принципа при електроенергията е приходи от продажбата на електроенергия“, обясни Делян Добрев. По думите му „в Испания или Италия преносните оператори са включени с такъв вид такса“.

Има вероятност и вноската от 5% „да е върху приходите от оборота, защото трудно ще се разделят едни приходи върху други“, стана ясно от коментара на председателя на енергийната комисия.

За проекти, по които са били изградени ВЕИ централи с европейско финансиране и в същото време инвеститорите са получили високи цени за произвежданата енергия за цялата стойност на инвестицията, Законът за енергетиката ще бъде категоричен, че това не е възможно, коментира днес пред журналисти председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

Засега има идеи за промени, които срещат подкрепата на повечето парламентарни групи, като например да няма ретроактивност на законовите текстове в чист вид, коментира Добрев. Ретроактивните предложения за промени, които бяха приети на първо четене, засягат ВЕИ производителите. Предложенията предвиждаха ако от проверката на АДФИ има данни, че предприятия са получили по-високи преференциални цени, отколкото са били инвестиционните им разходи, или пък са ползвали европейско финансиране и преференциални цени, то КЕВР да има право да им определи нови индивидуални цени.

Според Добрев може в законовите текстове да бъде избегната ретроактивността. Ако се определят различни цени на ВЕИ централи, разликата между старата и новата цена, умножена по количеството енергия, ще е надвзет приход, а регулаторът има практика да коригира такива надвзети приходи, без това да се смята за ретроактивно, заяви председателят на енергийната комисия.

 „Основните им притеснения са по отношение на ретроактивните мерки и определянето на индивидуалните цени. По отношение на тази ретроактивност дори и да се направи компромис, такъв за европейските средства няма как да се направи“, беше категоричен Делян Добрев. С европейските средства веднаж тези инвеститори са получили 70 процента бъзвъзмездна помощ от ЕС, тоест инвестирали са само 30% в съответна централа, а от друга страна получават 100 процента от преференциалната цена, обясни той.

Председателят на енергийната комисия обясни за пореден път, че още през 2011 г. е с текстове, внесени от него и колегата му Валентин Николов е променен законът, така че преференциална цена на изградените проекти с европари да се изчислява на базата само на собствената им инвестиция. Проблемът е, че доста от тях не са декларирали че са получили безвъзмездна помощ и второ, защото има една преходна и заключителна разпоредба в същия този закон от 2011 г., която казва, че тези проекти, които вече са подали заявления по селската програма са изключени от въпросния текст, което вероятно е направено за да не е ретроактивен текстът, но в същото време е несправедлив и затова има наказателна процедура от ЕК“, обясни Делян Добрев.

Общият брой ВЕИ-проекти по програмата за селските райони е 355 от които само 15-20% са на ниските цени, всички останали са на високите цени, каза той. Законът ще бъде категоричен, че не може да се получава двойно заплащане за едно и също нещо. В случая се получава точно така – от една страна финансиране от ЕК от друга – преференциална цена, която се финансира безвъзмездно, заяви той.

В рамките на заседанието на енергийната комисия обаче ще се анализира внимателно дали да се връща финансирането по европрограмите, обясни още председателят на енергийната комисия, като допълни, че според българското законодателство такъв текст се третира за ретроактивен.

Добрев в същото време не пожела да отговори дали с промените в Закона за енергетиката се решава тарифния дефицит. „Това ще каже регулаторът“, обясни той.

Последните предложения за промени трябва да бъдат направени до петък (17 юли) следобед, а комисията по енергетика ще ги обсъди в понеделник. В сряда (22 юли) промените в Закона за енергетиката ще бъдат внесени в пленарна зала и гласувани на второ четене. Веднага след това новият закон ще бъде изпратен на президента росен Плевнелиев и публикуван в Държавен вестник в петък, 24 юли. Това коментира пред журналисти председателят на комисията по енергетика към НС Делян Добрев.

 

ЕСО
Булгартрансгаз
ВЕИ
Фонд Сигурност на енергийната система
Делян Добрев
парламентарна комисия по енергетика
По статията работи:

Маринела Арабаджиева