ЕП прие резолюция за оценка на смяната между зимно и лятно часово време

В резолюция, приета в четвъртък, евродепутатите призовават за задълбочена оценка на настоящата смяна между зимно и лятно часово време и ревизия на режима, ако е необходимо. Резолюцията беше приета с 384 гласа „за“, срещу 153 „против“ и 12 „въздържал се“, съобщи пресслужбата на ЕП.

Граждански инициативи и петиции показаха, че хората се притесняват относно последиците за здравето от смяната на времето, която се случва два пъти годишно, в последната седмица на март и октомври. Евродепутатите намират, че множество проучвания не са успели да достигнат до убедителен резултат, но от друга страна, има индикации за негативни последици за човешкото здраве. Те призовават Европейската комисия да направи задълбочена оценка на Директивата на ЕП и Съвета относно разпоредбите за лятното часово време и ако е нужно, да изготви предложение за ревизия.

Настоящата Директива на ЕП и Съвета относно разпоредбите за лятното часово време, която влезе в сила през 2011 г., предвижда хармонизирана дата и час за началото и края на лятното часово време в целия ЕС с цел да се спомогне за ефективното функциониране на вътрешния пазар.

В сряда евродепутати от всички парламентарни групи настояха да се прекрати смяната на времето с аргумента, че то се отразява негативно на здравето на хората.

Превключването на часовника напред-назад води до умора, недоспиване и намалена трудоспособност за много европейци, заяви евродепутатът Момчил Неков (социалисти и демократи), цитиран в съобщение на ЕП. Мярката, въведена у нас през 1979 година, губи своята актуалност и основното си предимство - икономическата полза. Според някои оценки, българинът пести годишно едва между 60 стотинки и левче от тази промяна, съобщава БТА.

Според сектор "Здравеопазване" рисковете от катастрофи и здравословни последици са в пъти по-големи. В ЕС ефектът от негативните тенденции се равнява на 131 милиарда евро. Статистиката у нас сочи, че в дните след превъртането на стрелките повикванията към Бърза помощ нарастват с 12 на сто, а инфарктите - със 75 на сто. Време е Европейската комисия в най-кратки срокове да промени директивата за лятното часово време, добави той.

Членът на Европейската народна партия и председател на комисията по правни въпроси Павел Свобода съобщи, че има много искания от различни страни-членки тази практика да се прекрати. Евродепутатът от партията на Зелените/Свободен европейски алианс Хейди Хаутала мотивира необходимостта от тази мярка с вредите, които смяната на времето нанася върху здравето на хората.

Промяната на времето трябва да бъде в съответствие с европейските правила. Некоординирана промяна на времето ще създаде много сериозни проблеми за функционирането на нашия вътрешен пазар, особено в транспортния сектор, предупреди еврокомисарят по транспорта Виолета Булц, цитирана от БНР.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари