НАЧАЛО » българия

"Енерго-Про" поиска увеличение на тока между 7 и 9%

Според компанията ДКЕВР е добре да възстанови част от цената, за да могат ЕРП-тата да инвестират

fb
3E news
fb
10-02-2014 04:23:00
fb

Въпреки желанието на енергийният министър Драгомир Стойнев през тази година да няма поскъване на тока реалностите в сектора не са толкова розови. Електроразпределителното дружество „Енерго Про“ поиска днес увеличение на цената на тока с между 7 и 9%. Това съобщи управителят за Варна Стефан Абаджиев, цитиран от БНР. Според него добре е цените на тока да бъдат върнати от преди март 2013-а година. Това обаче не означава, че дружеството ще иска 12,7 процента увеличение на електронергията, уточни Стефан Абаджиев. От дружеството са поискали увеличение, за да може да се правят необходимите инвестиции в елмрежата.

Припомняме, че през миналата седмица и от електроразпределителното дружество EVN поискаха увеличение на цената със същите параметри. Оттам обясниха, че сегашната регулаторна рамка, наложена от ДКЕВР, е сбъркана и води до невъзможност дружествата да инвестират в мрежата и да подобряват услугата си допълнително.

ДКЕВР трябва да приеме, че компанията е наложително да инвестира, за да поддържа и подобрява качеството на услугите за потребителите, посочи още Абаджиев.

През миналата година електроенергията у нас бе намалявана общо три пъти като основно това бе направено за сметка на ЕРП-тата и в полза на НЕК, която на практика е във фалит.

Специалисти припомниха, че политиката на ДКЕВР в момента води към декапитализация електроразпределителните предприятия и ги поставя в условия на невъзможност да поддържат системата. Подобна дестабилизация на системата не е виждана откакто ЕРП-тата дойдоха в страната ни и въпреки това рестрикциите продължават.

В същото време не се вижда и съществено подобрение на състоянието на НЕК, като компанията има краткосрочни задължения от над 2,2 млрд. лева и стотици милиони просрочени задължения. Дружеството за момента се е закрепило благодарение на взетите от БЕХ облигационни заеми. Свеж капитал се очаква да се налее в компануята и от въведената от депутатите такса „ВЕИ“, ако тя не бъде отменена от съда.

Енерго Про
инвестиции
поскъпване
мрежа
По статията работи:

Георги Велев