НАЧАЛО » българия

Енергоспестяване чрез енергийна ефективност

fb
3E news
fb
14-02-2014 12:50:00
fb

Най-чистата енергия е спестената енергия. Ключът към енергоспестяването е енергийната ефективност, а зелените сгради, интелигентното управление на трафика и енергийният мениджмънт са само някои от най-ефективните стратегии за спестяването на електричество и средства.

 

За енергоспестяването са важни две неща – да се ограничава консумацията на електричество и да се повишава енергийната ефективност. Това може да се постигне като се следи потреблението на енергия със системи за енергиен мениджмънт, както и чрез интегрирането на енергоспестяващи продукти и решения в сградите, индустрията и обществения транспорт. В комбинация всички тези мерки допринасят за един устойчив енергиен запас за в бъдеще.

 

 

 

Централата на Siemens в гр. Масдар – първата зелена сграда със сертификат
LEED Platinum

F9386

 

Зелените сгради и системите за сградна автоматизация могат да спестят до 40% от използваната енергия. Също така зелените сгради водят до намаляването на консумацията на енергия и на отделяните въглеродни емисии, а по този начин допринасят за устойчиви и енергийно-ефективни градове. Пример за такава сграда е новата централа на Siemens в град Масдар, Абу Даби. За построяването й са използвани специални материали, които я правят устойчива, и енергоспестяващи технологии, заради които тя е първата сграда в столицата на Обединените Арабски Eмирства, получила сертификат LEED Platinum.

 

TheTornadoTower - една зелена сграда в Доха

F9388

 

 

 

TheTornadoTowere забележителност в Доха. Тя е изцяло зелена сграда и се счита за пример за енергоспестяване. Оборудвана с най-модерни технологии в областта на сградната автоматизация, тя е висока 200 метра, с площ около 58 000 кв.м. за офиси, магазини, ресторанти. Siemens Total Building Solution дава възможност за интегрирането на контролната система на сградата, електроразпределението, противопожарната защита и сигурност, като по този начин се осигурява максимална сигурност, енергийна ефективност и гъвкавост. В сравнение с конвенционалните сгради, тези технологии водят до намаляване едновременно на консумацията на енергия с 20%, на отделяните CO2, и на енергийните разходи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taipei 101 – най-високата зелена сграда в света

F9387

 

Най-високата зелена сграда в света - Taipei 101, се намира в Тайван. Тук решенията за сградна автоматизация на Siemens допринасят за намаляване нивата на въглеродните емисии с 3000 тона годишно, като, успоредно с това, в резултат на намалената консумация на енергия, се реализират и огромни спестявания от 700 000 долара годишно.

Друг пример за енергийна ефективност и енергоспестяване е Grand Mоsque в Абу Даби. Там системата за интелигентен сграден мениджмънт е необходима, за да се следи качеството на въздуха, и за да се намалят разходите, без да се прави компромис с комфорта на посетителите й. За тази цел е инсталирана Desigo Insight - система за сграден мениджмънт на Siemens, която позволява съществено енергоспестяване и, в същото време, осигурява необходимото качество на въздуха в сградата.

 

Енергоспестяване и намаляване на въглеродните емисии в обществения транспорт

 

Влаковете и трамваите са едни от най - екологичните средства за обществен транспорт. Катар планира да построи най енергийно – ефективната трамвайна система в Доха. В резултат на подписан договор Siemens има ангажимент за цялостно изграждане на трамвайна система и доставката на 19 трамвая Avenio с хибридна енерго-спестяваща система (Sitras HES). Трамваите ще използват с 30% по-малко енергия на година и ще отделят по-малко въглеродни емисии от превозните средства, които нямат такива системи, като по този начин ще допринасят за спестяване на енергия и опазването на климата. Първата трамвайна линия в Катар ще заработи през есента на 2015 година и ще постави нови стандарти в областта на устойчивия обществен транспорт и инфраструктурата в района.

 

В Рияд, Саудитска Арабия, Siemens модернизира инфраструктурата на обществения транспорт, като доставя цялостни решения за 2 метро линии в столицата, където управлението е напълно автоматизирано – на автопилот, без машинисти. Компанията ще достави и метро влакове Inspiro, чиято поддръжка и експлоатация не е скъпа, а успоредно с това дава възможност за максимално енергоспестяване. Освен тях Siemens ще осигури и електрификацията и сигнализиращата технология, както и системите за комуникация, необходими за безопасното и надеждно дистанционно управление на влаковете.

 

Управлението на трафика с интелигентни контролни системи допринася за безпроблемно движение по пътищата. В Абу Даби Siemens е оборудвала команден контролен център за непрекъснат трафик контрол, с денонощни системи за наблюдение. Информацията, генерирана от системата, подпомага шофьорите да вземат правилни решения и да реагират адекватно при задръствания, като по този начин допринася и за енергоспестяване и намаляване на отделяните въглеродни емисии.

 

Енергийна ефективност в индустрията

 

В индустрията енергийната ефективност допринася за по-голяма възвръщаемост на печалбата, а инвестирането в съответните технологии и решения води до спестяване на енергия и разходи, което е предпоставка за устойчив прогрес и успех. Освен новите технологии за енергийна ефективност и индустриалните технологии за автоматизация, съществен потенциал за енергоспестяване има и енергийният мениджмънт. Siemens разработи три-степенна концепция за енергиен мениджмънт, която разкрива потенциала за енергоспестяване, а по този начин – и за спестяването на средства.

 

Енергийна ефективност
зелени сгради
Simens
По статията работи: