НАЧАЛО » българия

Енергийни и инфраструктурни проекти обсъдиха вицепремиерът Дончев и британският търговски министър Грег Хандс

Най-голямата британска инвестиция у нас е на компанията "Петрокелтик", която се занимава с проучването и добив на природен газ в шелфа на Черно море

fb
3E news
fb
15-12-2017 10:51:00
fb

Брекзит, енергийните и инфраструктурни проекти са били в центъра на разговорите на британския министър на търговията Грег Хандс с българския вицепремиер Томислав Дончев, предаде БГНЕС.

"Проведох отлична среща с българския вицепремиер Томислав Дончев, с когото обсъдихме търговията, Брекзит, инфраструктурните нужди, възможностите на британските компании за инвестиции, енергийните проекти с акцент върху добива на петрол и природен газ", каза Хандс, който беше на кратка визита в София в четвъртък. Българският домакин го е запознал с инфраструктурните планове в страната.

Британският министър на търговията е имал "полезен разговор" и със заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков. "По време на разговора засегнахме големите възможности за британските компании в петрола и газа, ядрената и чистата енергия. Също така научихме за приоритетите на България по време на нейното председателство на Европейския съюз", което започва на 1 януари 2018 г., заяви министър Грег Хандс.

Най-голямата британска инвестиция у нас е на компанията "Петрокелтик", която се занимава с проучването и добив на природен газ в шелфа на Черно море. След разговорите си с високопоставените български политици Грег Хандс започна среща с представителите на бизнеса от двете страни в резиденцията на посланика на Нейно Величество в София. Разговорите бяха закрити за журналисти.

Тази седмица отбеляза сериозно раздвижване в контактите между София и Лондон, които иначе са доста редки. Българският премиер Бойко Борисов пристигна в Лондон, където беше приет от премиера Тереза Мей. По време на разговорите той изрази надежда, че Великобритания ще остане наш стратегически партньор, а също така засегна темата за българите на Острова. От 1 януари 2018 г. България поема ротационното председателство на Евросъюза за 6 месеца. Една от основните теми ще бъде постигането на споразумение между регионалния блок и Лондон за Брекзит.

енергетика
инфраструктура
Брекзит
България
Великобритания
вицепремиерът Томислав Дончев
британския министър на търговията Грег Хандс
заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков
По статията работи:

Галина Александрова