Енергийните проекти в центъра на разговорите Путин - Борисов

Премиерът Борисов бе послещнат на летището в Москва
Източник: Пресслужба на МС

Сътрудничеството в енергетиката и конкертни енергийни проекти са сред акцентите в започващото днес двудневно посещение на премиера Бойко Борисов в Москва. Доставките на руски газ до хъба "Балкан" се очаква да бъде една от централните теми в разговорите, предаде БНР. Очаква се министър-председателят да обсъди с руския президент Владимир Путин и актуални международни въпроси.

Предложението на българската страна е руският природен газ да достига до газовия хъб "Балкан" край Варна през тръбата на „Турски поток“ и да се търгува там. Ако руският газ стигне до страната ни по трасето на "Турски поток" трябва да бъде изградена 140 км отсечка от тръбата на трансграничния турски газопровод до границата с България.

15 милиарда и половина кубически метра руски газ годишно може да се доставя до планирания от българското правителство център, който да осигурява платформа за търговия и разпределение на газовите потоци към региона и Европа. До момента Русия прояваваше интерес единствено към транзитиране  на синьото гориво през България, не и за свободни сделки на територията на страната ни. В интерес на България е руският газ да стигне до хъба, защото без гарантирани от Москва обеми функционирането му е икономически нецелесъобразно.

В газовия разпределителен център край Варна ще могат да постъпват и количества каспийски газ от Южния газов коридор, бъдещи добиви от акваторията в Черно море, както и от бъдещия терминал на пристанището в Александруполис - Гърция. За целта обаче трябва да бъдат построени интерконекторите с Гърция и Турция.

Друга тема на разговорите се очаква да бъде проектът АЕЦ "Белене", който правителството предложи на НС да бъде рестартиран, както и предстоящото търсене на стратегически инвеститор при условия без държавни гаранции и договори за изкупуване на ток. Засега обаче Борисов няма мандат за преговори от Народното събрание.

"Дори преговори за продажба или за каквото и да било с наличния мораториум в Парламента, ние не можем да провеждаме. Нямаме мандат. Има интерес от доста държави, от най-големите им и държавни, и частни компании", коментира премиерът, цитиран от БНР.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, част от делегацията, вече обяви, че не са възможни преговори с потенциални инвеститори без да се преговаря и с руската компания "Росатом": "Няма как да се водят преговори, без да сме провели разговори с конструктора на проекта и производителя на оборудването - "Росатом".

За газови доставки, цени и трасета ще се говори в рамките на визитата. В делегацията ни е включен изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. За страната ни седи на дневен ред проектът за изграждането на газовия хъб край Варна и възможността до него да достига руски природен газ. Борисов ще бъде придружен от вицепремиера Томислав Дончев, министрите на туризма и на културата. В програмата се предвижда и среща с представители на българската общност.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари