НАЧАЛО » българия

Енергийните компании внасят в КЕВР предложенията си за нови цени на тока от юли

fb
3E news
fb
31-03-2015 12:34:00
fb

Очаква се днес трите електроразпределителни предприятия и НЕК да внесат в Комисията за енергийно и водно регулиране своите искания за нови цени на електроенергията от 1 юли.

До момента единствено от енергийната компания EVN обявиха официално, че искат поскъпване на тока от юли със 7%. От ЧЕЗ и Енерго-Про не са представили конкретни параметри, но традиционно също искат увеличаване на услугата. Причината е, че енергийния регулатор не им позволява достатъчно инвестиции, които да се включат в цената.

От държавните компании за момента само ЕСО е обявила, че няма да поиска поскъпване на своята компонента от сметката за ток. НЕК традиционно винаги иска поскъпване на тока, като миналата година тяхното предложение бе цената за микса да се увеличи до феноменалните 220 лв./мвтч. От 1 април Обществения доставчик е подготвил и ново увеличение на електроенергията като доставчик от последна инстанция, но то се отнася за свободния пазар, а не за регулирания.

Също днес се очаква базовите централи и АЕЦ „Козлодуй“ да внесат своите искания за цената на тока за регулирания пазар от юли.

поскъпване на тока
КЕВР
предложения
енергийни компании
НЕК
ЕСО
ЧЕЗ
EVN
Енерго-Про
АЕЦ Козлодуй
По статията работи:

Георги Велев