НАЧАЛО » българия

Енергийната сигурност обсъди премиерът Борисов на среща с конгресмени от САЩ

fb
3E news
fb
31-07-2017 04:51:00
fb

Енергийната сигурност в региона и в България е била сред дискутираните теми по време на днешната среща на министър-председателя Бойко Борисов с делегация от Конгреса на САЩ. В Министерския съвет премиерът разговаря с Джо Уилсън, Мадлен Бордало, Пол Кук, Джон Гараменди и Джаки Валорски, които са в София във връзка с обиколката си в Източна Европа, съобщиха от правителствената пресслужба.

Акцент е поставен върху развитието на проекта за изграждане на европейски газоразпределителен център „Балкан“, както и проучването за енергийни ресурси в Черно море.  Конгресмените подчертаха значението на стабилността и сигурността в региона, както и на сътрудничеството по тези теми, съобщават от МС.

Доброто партньорство в отбраната в рамките на НАТО, както и ползите от провеждането на съвместни учения в тази сфера също са били в центъра на разговора.  Обсъдени са и основни макроикономически показатели на България. Премиерът Борисов е отбелязал, че икономическият растеж се ускорява до 3,9% през първото тримесечие на 2017 г. в сравнение със същия период на предходната година. Същевременно, по данни на Евростат безработицата в страната е под 6 на сто. Като добър знак министър-председателят е посочил също, че все повече млади квалифицирани българи се връщат у нас, за да работят.

Борисов е обърнал внимание и на работата с европейските програми, с помощта на които се реализират редица проекти от голяма обществена полза. Засегната е и културната тема във връзка с провеждането на инициативата „Европейска столица на културата 2019“ в България.


енергийна сигурност
газов хъб "Балкан"
проучване за енергийни ресурси в Черно море
НАТО
Бойко Борисов
конгресмени от САЩ
По статията работи:

Галина Александрова