НАЧАЛО » българия

ЕК ще се нуждае от поне 2 месеца за проверка на правилата за конкуренция и държавна помощ за АЕЦ „Белене“

fb
3E news
fb
21-09-2016 08:05:00
fb

Проверката за евентуално нарушение правилата за конкуренция ще отнеме поне 2 месеца. Това става ясно от коментар на Европейската комисия (ЕК) в отговор на питане дали е държавна помощ отпускането на средства от бюджета за НЕК за плащане на неустойките за АЕЦ „Белене“ в отговор на решението на Международния арбитраж в Женева.

Комисията напълно уважава правото на България сама да определя енергийния си микс, а действията след решението на Международния арбитражен съд са отговорност на суверенното българско правителство, коментира говорителят на ЕК, за БНР.

Правилата на ЕС изискват България формално да уведоми Брюксел за намерението си да прехвърли пари към НЕК, която да изплати неустойките на руската компания „Атомстройекспорт.

Уведомлението трябва да съдържа пълна и аргументирана документация по случая. След уведомлението Европейската комисия има 2 месеца, за да разгледа и впоследствие да обяви дали финансирането представлява или не държавна помощ и дали е, или не в нарушение правилата на конкуренцията в Еврпейския съюз.

Самото гласуване на закон за плащане неустойките за "Белене" в Народното събрание не би представлявало нарушение, докато парите фактически не са преведени по сметката на НЕК и докато Европне вземе окончателно решение по въпроса, смятат източници.

Припомняме, че днес по-рано министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза, че тези пари, които ще бъдат отпуснати за изплащане на задължението на НЕК към АЕЦ „Белене“ не би трябвало да са държавна помощ и да не нарушават правилата за конкуренция, тъй като не са за разрастване на компанията, а и освен това те ще бъдат върнати в бюджета. Друг е въпросът как и от кой.

На този етап с българското правителство не са обсъждани въпроси, свързани оказването на държавна помощ, коментира още говорител на ЕК по повод последиците от арбитражното решение за АЕЦ "Белене“.

ЕК
АЕЦ Белене
НЕК
правила за конкуренция на ЕК
държавна помощ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева