НАЧАЛО » българия

ЕК ще разследва Apple и Starbucks за укриване на данъци

fb
3E news
fb
11-06-2014 06:55:00
fb

Eвропейската комисия (ЕК) обяви, че започва разследване срещу американските компании "Старбъкс" и "Епъл", както и срещу дъщерна компания на "Фиат" за укриване на данъци на територията на ЕС. От съобщението на ЕК става ясно, че ще се разследват данъчните органи на Ирландия, Нидерландия и Люксембург по подозрения, че са направили облекчения на трите фирми относно корпоративния подоходен данък, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БГНЕС. Според еврокомисаря по конкуренцията Хоакин Алмуня ЕК има "сериозни съмнения дали данъчните решения" в трите държави съответства на антимонополното законодателство на ЕС. "Избирателно предоставяне на данъчни облекчения се разглежда като държавна помощ", посочи той. Такава помощ е недопустима при подобни случаи.

Европейски медии твърдят, че разследването на ЕК е насочено върху щедрите данъчни условия, предоставени на корпорации във въпросните три държави на ЕС.

Антимонополните органи на ЕС вече поискаха разяснения за данъчното облагане на големите компании. През 2013 г. бе съобщено, че "Старбъкс" избягна плащане на данъци във Великобритания, регистрирайки печалби в холандския си клон. Производителят на електроника "Епъл" също бе критикуват заради укриване на данъци във Великобритания.

ЕК
укриване на данъци
Apple
Starbucks
По статията работи:

Георги Велев