НАЧАЛО » българия

ЕК подкрепя реформите в България при управлението на държавните предприятия

fb
3E news
fb
17-01-2020 12:03:19
fb

Европейската комисия и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предоставиха подкрепа на България по линия на Програмата за подкрепа на структурните реформи на ЕС с цел да се направи преглед и оценка на управлението на държавните предприятия, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

В резултат на този проект и неговите препоръки България постигна значителен напредък по отношение корпоративното управление на държавни предприятия, включително чрез приемането на нов закон и създаването на Агенцията за публичните предприятия и контрол. Реформата ще направи българските държавни предприятия по-прозрачни и независими, и съответства на амбицията на България за присъединяване към еврозоната в бъдеще.  

Комисарят Елиза Ферейра, отговаряща за ресора „Сближаване и реформи“, заяви: „Радваме се, че предоставената помощ по Програмата за подкрепа на структурните реформи на ЕС е дала насоки за подсилване на българската законодателна рамка по отношение на собствеността на държавни предприятия. Приемането на модерни обществени политики в областта на управлението на държавните предприятия ще помогне допълнително за интеграцията на страната в икономиката на ЕС.“
Службата за подкрепа на структурните реформи предлага експертна помощ на всички държави от ЕС за прилагането на реформи, подпомагащи растежа. Помощта се оказва при поискване и е специфична са всяка съответна държава членка. От 2017 г. насам от програмата са се възползвали над 550 проекта в 26 държави от ЕС.  

За повече информация: https://www.minfin.bg/bg/news/10909

 

препоръки
ОИСР
Европейската комисия
България
реформа
управлението на държавните предприятия
По статията работи:

3E news