НАЧАЛО » българия

ЕК опрости 172 млн. лева държавна помощ на БДЖ

Това ще даде възможност да се продължат преговорите с кредиторите на холдинга за разрочване на дълговете

fb
3E news
fb
09-09-2014 01:28:00
fb

Европейската комисия е приела за допустима държавната помощ за БДЖ, която е за 172 млн. лева. Това съобщиха министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Оттам обясниха, че от Генерална дирекция „Конкуренция“ на ЕК са изпратили до транспортния министър Николина Ангелкова специално писмо за подкрепа по темата.

Полученото писмо, е вследствие на проведените разговори през миналата седмица в Брюксел, на които министър Ангелкова е предоставила своите допълнителни анализи и аргументи за ускоряването на процеса за нотификация на държавната помощ за БДЖ от страна на Европейската комисия. Това е необходимо условие за продължаване на преговорите с кредиторите на компанията, за да се придобият по-ясни параметри и да позволят нормалното функциониране на БДЖ.

 "В срещата ни наскоро ме информирахте за напредъка на българските преговори с международните кредитори на БДЖ и ме помолихте да Ви предоставя позицията на ГД „Конкуренция“ по отношение на планираното опрощаване на дълговете от 172 милиона лева, които БДЖ е натрупало преди присъединяването на България към ЕС през 2007 г.“. Това е записано в писмото, подписано от Герт-Ян Купман, заместник-генерален директор „Политики за държавна помощ“ в ГД „Конкуренция“.

В него се уточнява,че „по отношение на опрощаването на дълговете от 172 милиона лева, които БДЖ е натрупало преди присъединяването на България към ЕС през 2007 г., мога да Ви информирам, че на базата на предоставената информация от страна на българските власти, тази мярка изпълнява условията, заложени в Насоките за държавна помощ на железопътните предприятия“. Това предоставя и основа за обявяването на отмяна на дълговете на доставчиците на ж.п. услуги, натрупани преди присъединяването към ЕС, твърди още Купман.

„За нас подкрепата, която ни дава Европейската комисия е много важна за подновяване диалога с кредиторите на държавните железници. Предстои среща с кредиторите и облигационерите на компанията, за да обсъдим възможностите за разсрочване на задълженията. Първата крачка вече е направена, тъй като с това писмо ЕК се произнася, че не се нарушава законодателството, свързано с конкуренцията и държавната помощ за БДЖ може да бъде отпусната“, каза министър Ангелкова и допълни, че предстои още доста работа да бъде свършена, за да се подобри финансовото състояние на компанията.

„Холдинг БДЖ и ние, като принципал на компанията вече показахме, че предприемаме конкретни действия за изпълнение на поетите ангажименти към кредиторите, като например редовното изплащане на дължимите месечни суми към тях и сме готови да продължим конструктивния диалог“, заяви министър Ангелкова.

БДЖ
държавна помощ
ЕК
одобрение
По статията работи:

Георги Велев